Reisnieuws

Bedreigd 5: Antarctica

Gepubliceerd: 22 nov 2010
1

Antarctica is grotendeels bewoond door inheemse diersoorten. Het sneeuwwitte continent wordt wel bezocht door toeristen en hierdoor onbedoeld bedreigd.
Antarctica werd pas echt ontdekt in 1820, maar er bestonden al veel eerder grote vermoedens over een zuidelijk continent. Op 14 december 1911 bereikte Roald Amundsen uit Noorwegen als allereerste de pool. In 1912 probeerde ook een Britse expeditie de pool te bereiken. Helaas liep dit minder goed af: op de terugreis kwam iedereen om het leven. Gelukkig is Antarctica tegenwoordig beter te bereiken dan vroeger.

Menig avonturier heeft Antarctica op zijn 'to do list' staan. En zijn er al veel bezoekers die Antarctica hebben mogen bezichtigen, niet alleen door met een expeditieteam op pad te gaan, maar ook door middel van cruiseschepen. Er varen dagelijks veel schepen langs de arctische kust. Alle opvarenden willen genieten van al het moois dat deze pool te bieden heeft. Niet alleen de uitzichten zijn adembenemend, ook de inheemse diersoorten trekken veel bezoekers. Juist door al deze schepen worden de pinguïns, walvissen en zeehonden bedreigd. De plek waar al deze dieren leven, is voornamelijk langs de kust. Hun leefgebied wordt ingenomen door de schepen die bovendien vaak ook veel roet uitstoten. Pinguïns en zeehonden houden niet echt van mensen en zoeken daardoor hun heil ergens anders.

Maar als je goed voorbereid afreist naar dit continent - het verstandigst is met een ervaren gids - beperk je de schade tot een minimum en kun je aanschouwen waar je voor gekomen bent, namelijk de prachtige vergezichten en natuurlijk die pinguïns die zo grappig uit het water komen.
Foto door: Deerik.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

bartf

Door: bartf • Geplaatst op

Ook hier geldt weer: "beperk je de schade tot een minimum."
Je brengt blijkbaar wel schade toe. Moet je er dan wel heen willen? Met je eigen ogen zien dat het ieder jaar slechter wordt?
Geloof me, ik zou er ook graag heen gaan maar juist dit soort berichten houden mij tegen hoe jammer ook.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.