Reisnieuws

Bedreigd 2: Great Barrier Reef

Gepubliceerd: 22 nov 2010
1

Het Great Barrier Reef is één van de meest spectaculaire onderwaterwereld ter wereld.
Het Great Barrier Reef is de thuisbasis van miljarden organismen en prachtige soorten koraal. Het rif is immens groot, maar ook uitzonderlijk kwetsbaar. Het kent twee grote bedreigingen. Het ene gevaar komt van een kleine zeester, genaamd de Crown of Thorns. Deze waarschijnlijk meegelifde zeester komt vanuit Japan, om het rif langzaam op te eten. De andere bedreiging komt van onszelf.

Maar wij - toeristen - zijn niet de enige bedreiging voor het rif, het wordt ook bedreigd door visserij, vervuiling vanaf het land het niet te vergeten, het broeikaseffect. Er zijn wetenschappers die voorspellen dat in 2050 nog maar vijf procent van het rif over is, als iedereen op deze voet verder zou gaan. Maar gelukkig is de eerste stap in de goede richting gemaakt, het beschermde gebied is van 4.5% naar 33% uitgebreid.

Er is een aantal regels gemaakt omtrent ecotoerisme. Als we ons allemaal aan deze regels houden, dragen wij ons steentje bij. Zo mag je alleen naar het koraal kijken en het niet aanraken, en er natuurlijk niet op staan. En, hoe mooi het ook is, we mogen het natuurlijk niet mee naar huis nemen.
Foto door: Sipkes.reisreporter.nldeel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Gelukkig zijn de duikscholen in het GBR erg streng en houden ze zich strict aan de regels van de overheid, wat duiken betreft. Tijdens een briefing en cursus wordt er op gehamerd dat je niets mag aanraken en al helemaal niets mag meenemen. Heb je steun nodig, dan leun je enkel op 2 vingers op een stevig oppervlakte of je daalt in het zand. Een Amerikaan dacht eens dat dat niet voor hem gold, hij brak koraal af en nam het mee aan boord. Verschrikkelijk!! Gelukkig zag iemand het en hij mocht niet meer duiken. Daarom vind ik duiken in de GBR prettig, omdat ik merk dat ook de Australiërs zelf erg veel respect hebben voor dit gebied. Daar zouden ze in Egypte van kunnen leren.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.