Reisnieuws

Lichaamsversiering 9: Lotusvoeten

Gepubliceerd: 16 nov 2010
0

Chinese vrouwen bonden vroeger hun voeten in om ze zo klein mogelijk te houden. Deze kleine voeten heten lotusvoeten.
Het verhaal gaat dat een vroegere Chinese keizer de kleine voeten van een van zijn concubines zo mooi vond, dat vrouwen ervoor zorgden dat hun dochters ook kleine voeten hadden en daardoor in de smaak zouden vallen bij de keizer.
Vanaf dat een meisje ongeveer vijf jaaroud was, werd begonnen met het inzwachtelen. De vier kleine tenen werden onder de rest van de voet gevouwen, de grote teen bleef vooruit staan. Vervolgens wikkelde de moeder meters stof rond het opgevouwen voetje. Zat het strak genoeg, sloeg ze met een steen of ander hard voorwerp om de botten te breken.
Vanwege de pijn konden de vrouwen met lotusvoeten amper lopen. Vandaar dat ze een statussymbool werden. Was je als man getrouwd met een vrouw met zulke voetjes, dan kon je het je veroorloven voor je vrouw te zorgen zonder dat zij geld in het laatje hoefde te brengen.
Gelukkig worden de voeten van Chinese meisjes tegenwoordig niet meer ingebonden. Er zijn nog wel oude vrouwtjes in leven met lotusvoeten.Foto's door: Northampton_Museum.flickr.com


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.