Reisnieuws

Lelijke dieren 6: Aye aye

Gepubliceerd: 18 okt 2010
3

In de animatiefilm Madagascar is de Aye aye superschattig. De lokale bevolking vindt het echte beestje niet al te leuk.
De Aye aye wordt met uitsterven bedreigd. Dit komt niet alleen door de sterk toenemende ontbossing op Madagaskar, waar het beestje leeft. Een andere oorzaak is het bijgeloof op het eiland. De bewoners denken dat het zien van een aye aye ongeluk brengt. Het diertje zou volgens de verhalen een soort boodschapper van de duivel zijn. Hoewel dit ook wel in het voordeel zou kunnen werken, want niemand op Madagaskar jaagt op de dieren om op te eten.
Om eten te zoeken tikt de aye aye tegen de bast van een boom. Zo hoort hij of er larven in de schors zitten. Als dit zo is, bijt hij de stam kapot en peutert hij met zijn lange middelvinger totdat hij zijn voedsel eruit krijgt.
Foto door: Alex_mazariego.flickr.com
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

hihihihi! Wat een gek beestje! Erg lelijk inderdaad, maar ook wel heel schattig!

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Wat een interessante toegevoegde info geeft lemurgirl. Ik vind het wel een grappig diertje.

Lemurgirl

Door: Lemurgirl • Geplaatst op

Wist-u-dat:
.... de Aye Aye (of vingerdier) solitair leeft? Wanneer een vrouwtje paringsbereid is, laat ze dit horen door een hard en hoog geluid: "IEEEEEK!". Ondanks dat zij dit geluid voortbrengt, moet het mannetje wat komt aangesneld, nog steeds uitkijken of ze niet ineens hoofdpijn heeft gekregen.... Met haar scherpe knaagtanden kan ze het kereltje behoorlijk verwonden.
... de Aye Aye In gevangenschap heel weinig voorkomt?; in ons land is er geen enkele dierentuin waar je ze kunt zien. Daarvoor moet je o.a. naar het Durrell Wildlife Sanctuary op Jersey. Daar wordt er ook succesvol mee gefokt. Heb zelf het geluk gehad daar een paar dagen te mogen mee lopen en heb de Aye Aye dus ook zijn (rauwe) eitje mogen voeren. Je vindt dan een uitgehold Calimero-doppie weer terug!
... de Aye Aye 's nachts wakker is?
... "Aye Aye" Malegassisch is voor "Nee! Nee!" ? (vandaar ook brenger van ongeluk...).
... de Aye Aye een prachtige Latijnse naam heeft? Daubentonia madagascariensis.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.