Reisnieuws

Kerkhoven 5: Catacomben in Parijs

Gepubliceerd: 23 jun 2011
0

Zoek maar eens iemand die nooit gehoord heeft van het Père Lachaise in Parijs. En dat is niet de enige begraafplaats. De stad ligt vol met kerkhoven, maar wat niet iedereen weet, is dat onder de stad zelf ook een heel netwerk aan graven loopt. De catacomben zijn relatief onbekend, maar minstens even indrukwekkend.
De catacomben van Parijs bestaan uit een gigantisch gangenstelsel onder de stad. In 1785, toen het aantal doden langzaam de spuigaten uitliep en men niet meer wist wat ze met alle skeletten aanmoesten, werd besloten de bestaande begraafplaatsen in de stad te ruimen. Tussen 1786 en 1788 werden alle stoffelijk overschotten verplaatst naar de catacomben die onder de stad gebouwd werden. De gangen zijn alles bij elkaar bijna driehonderd kilometer lang.
Ook later diende het gangenstelsel nog een praktisch doel: in de wereldoorlogen werden de gangen gebruikt door het verzet. Tegenwoordig kun je voor € 12 een rondleiding door een deel van de catacomben maken. Je legt dan ongeveer twee kilometer ondergronds af. Op internet kun je ook alternatieve ingangen vinden, maar het is ten zeerste af te raden af op die plaatsen naar beneden te gaan. Als je verdwaalt, kom je er niet meer uit en maak je als het je tegenzit zelf deel uit van de vele doden die hier hun laatste rustplek hebben gevonden.
Foto door: Roos van der Sanden
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.