Reisnieuws

9: Vrijstad Christiania (Kopenhagen, Denemarken)

Gepubliceerd: 22 jun 2010
0

Christiania is eigenlijk een stad in een stad, bevolkt door de armen en de 'gekken'. Het is een smeltkroes waar alles naast en met elkaar leeft in harmonie: zwart, bruin en wit - het maakt allemaal niet uit. Samen leven ze in hun eigen gecreëerde 'utopie', een bewoonbaar gemaakte vuilnisbelt.

Bij binnenkomst door één van de vele poorten in Vrijstad Christiania, Denemarken springt meteen de bijzondere graffiti in het oog. De tekeningen op de muur zijn zowel aantrekkelijk als afstotelijk. De borden met 'No photography allowed' moet je zeker serieus nemen, want toeristen worden in de gaten gehouden. Wegens drugshandel in het gebied is het verboden om foto's te schieten.


De trots van de stad
In deze vreemde stad vind je vooral veel vreemde mensen. Drugsverslaafden en mislukkelingen leven hand in hand samen. De meeste inwoners werken vooral zelfstandig, als artiest, muzikant, kunstenaar of kleermaker. Wonen is er niet duur, maar dat is ook niet zo gek als je bedenkt wat je er voor krijgt. De 'woningen' zijn namelijk volledig gemaakt zijn van afval en rommel. Iedere familie bouwt een eigen woning, die niet verkocht mag worden. De straten hebben geen namen en de huizen hebben geen nummers. Toch is de bekendste 'straat' Pusher Street, waar tot 2004 vrijelijk in softdrugs werd gehandeld. De grootste trots van de stad zijn de verschillende fietsenwinkels; de fietsen worden uiteraard ook zelf gemaakt van wat er op straat te vinden is. Op iedere fietst prijkt met veel trots een kartonnen bordje met ' Fristaden Christiania '.

NULLNULL
Sociaal experiment
Vrijstad Christiania (Fristaden Christiania) is in 1970 opgericht door een stel hippies. Op dat moment bestond het Kopenhaagse stadsdeel Christianshavn slechts uit een verlaten militaire kazerne, die zij hebben gekraakt. Na meerdere pogingen van de Deense regering om de krakers weg te halen, werd Christiania eind jaren zeventig toch getolereerd als een 'sociaal experiment'. Het bleef echter rumoerig in het gebied, door geschillen over het niet betalen van water en stroom, drugshandel en ontbrekende horeca- en bouwvergunningen. Sinds 1995 is er een overeenkomst met het Deense Ministerie van Defensie. Sindsdien betalen de bewoners ook belasting en een soort huur aan de gemeente Kopenhagen, hoewel deze vrij laag is.


Korte documentaire Christiania Dream:


Kijk voor meer informatie op Christiania.org.

Foto glazen huis: seier+seier
Foto woonhuis: Ruslan Kapral
Foto graffiti Alice in Wonderland: Kasuga Sho
Foto welkomstbord: Martin Lyle

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.