Reisnieuws

4: Principality of Hutt River (Perth, Australië)

Gepubliceerd: 22 jun 2010
0

Op een landgoed in West-Australië ligt Hutt river, een zelfuitgeroepen 'onafhankelijke natie'. Neem een goede kaart, een 4WD en je zin voor avontuur mee, want het ligt behoorlijk afgelegen.

Laten we even teruggaan naar de jaren '70. Je bent boer in West-Australië en je wilt graag meer graan gaan telen. Helaas zit de overheid je tegen en dreigen ze je land af te pakken. Wat nu? Je begin gewoon je eigen land! Met grenzen, paspoorten, postzegels én een koninklijke familie.


Geen belasting betalen
Prins Leonard I heeft het goed voor elkaar. Zijn landgoed ter grootte van Hong Kong en 600 kilometer boven Perth gelegen, is gered. Door deze actie betaalt hij sinds de afscheiding van Australië geen belasting meer. Minder voordelig is dat burgers geen aanspraak meer kunnen maken op Australische overheidsdiensten. Toch mag hij niet klagen, want Hutt River heeft genoeg voorzieningen en inkomstenbronnen. Het bruto nationaal product komt voort uit diverse bedrijfstakken. Er worden verschillende gewassen verbouwd, er wordt een kudde van tienduizend schapen onderhouden en worden er speciale bloemen voor Japan gekweekt. Uiteraard zijn er ook nog de toeristen, die goed zijn voor zo'n zestigduizend bezoekers per jaar.


Multiculturele samenleving
Op het landgoed staat een bescheiden bungalow: de koninklijke residentie. De gouden koets met paarden is vervangen door een afgeraffelde bruine Mercedes. Slechts een kleine honderd burgers wonen daadwerkelijk in Hutt River. De rest van de 16.000 inwoners heeft de nationaliteit gekocht en wonen verspreid over 60 verschillende landen over de wereld.

Inwoner worden?
Voor slechts 250 Hutt River Dollar (ongeveer € 175) kun je jezelf inwoner van the Principality of Hutt River noemen. Om het officieel te maken, krijg je een heus 'Hut River Passport'. De paspoorten voldoen aan alle moderne maatstaven en worden tegenwoordig door de meeste landen geaccepteerd. Toch adviseren wij om je 'echte' paspoort altijd bij de hand te hebben als je gaat reizen!

Prins Leonard I geeft een rondleiding op zijn land:


Kijk voor meer informatie op Principality-hutt-river.com en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het staatje.

Foto uitzicht: Brian Stocks.flickr.com

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.