Reisnieuws

3: Kugelmugel (Wenen, Oostenrijk)

Gepubliceerd: 22 jun 2010
1

De Oostenrijkse kunstenaar Edwin Lipburger wilde met zijn ronde huis in harmonie komen met de natuur. Toen de overheid dreigde zijn illegale bouwwerk neer te halen, verklaarde Lipburger de bal uit tot natie en begon hij met het afgeven van geld en postzegels.

Voor de Oostenrijkse Lipburger was het bouwen van een ronde woning niet meer dan logisch. Want als alles rond is om ons heen - de aarde en het leven - waarom dan onze huizen niet? Lipburger is er van overtuigd dat de ronde vorm het meest in harmonie is met de natuur. 'De ronde vorm is vrij, omdat het geen begin of einde heeft.'

Uiteindelijk werd Edwin gearresteerd omdat hij weigerde belasting te betalen. Gelukkig zag de president er de humor van in en redde hem van de gevangenisstraf.


Toeristische trekpleister
Sinds 1984 is Kugelmugel een erkende natie in Wenen. Kugelmugel is in 1976 illegaal gesticht in Katzeldorf. Om het kunstwerk te beschermen in 1982 de constructie overgebracht naar het Prater, een groot park in Wenen. Sindsdien is Kugelmugel door de unieke geschiedenis en architectuur een toeristische trekpleister geworden.


Verlaten
Vandaag de dag vind je in Kugelmugel het met prikkeldraad omheinde verlaten huis. Toepasselijk is het enige adres in de natie: '2, Antifaschismusplatz' (het tweede anti-facismeplein). Kugelmugel telt op dit moment iets meer dan 600 burgers wereldwijd, die een certificaat hebben gekocht als 'bewijs' van burgerschap.

Kijk voor meer informatie op Republik-kugelmugel.com.

Foto kegelwoning: Mjohn2101.flickr.com
Foto grensovergang: Dimitri B.flickr.com
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden. Op 23 mei had ik hier ook al een foto en tip over geplaatst.
Ik kwam er voor een dicht hek. Het is denk ik het kleinste land ter wereld want zonder dat je hoeft te hollen ben je er in twee minuten om heen gelopen....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.