Reisnieuws

Kindpiloot

Gepubliceerd: 07 jun 2010
0

Een ernstig ongeval met de Russische vliegmaatschappij Aeroflot kostte alle inzittenden van een Airbus het leven. En dat met een wel erg vreemde oorzaak.
In 1994 stortte de Airbus A310 van de Russische maatschappij Aeroflot neer in Siberië. Daarbij kwamen alle 75 inzittenden om het leven.

Oefenen

Nadat de opnames van gesprekken in de cockpit waren beluisterd, bleek dat de piloot Yaroslav Kudrinsky op het moment van neerstorten zijn zoon van vijftien jaar een stuk had laten vliegen.

Ramp

Het toestel dat onderweg was van Moskou naar Hongkong vloog op de automatische piloot en dus besloot de gezagvoerder, tegen alle wetgevingen in, zijn kinderen plaats te laten nemen in de pilotenstoel. Zoonlief werd wat te enthousiast en wist ongemerkt het automatische besturingssysteem uit te schakelen. De enige waarschuwing was een brandend lampje, dat niemand zag.

Fout na fout

Het vliegtuig begon hierna al snel naar rechts te hellen en te dalen in een hoek van 45 graden. De G-krachten in de cockpuit werden hierdoor zo heftig dat het de vader nauwelijks lukte om de knuppel over te nemen van zijn zoon. Uiteindelijk wist hij het vliegtuig toch recht te trekken, maar deed dit te enthousiast.
Uit de reconstructies in een vliegsimulator is gebleken dat als de zoon in de daling gewoon de knuppel had losgelaten, de automatische piloot zichzelf weer ingeschakeld zou hebben. Deze had het vliegtuig dan automatisch weer rechtgetrokken.

Rijles voor kinderen

Op de Fillipijnen geven ze hun kinderen niet alleen rijles, ook vliegles is daareen rage.Foto door: Ejfovermaat.reisreporter.nl


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.