Reisnieuws

Festivalkalender: September

Gepubliceerd: 21 mei 2010
0

De herfst doet alweer langzaam zijn intrede en het aanbod aan festivals wordtl minder. Maar sluit september niet uit als festivalmaand. Er is nog genoeg bijzonders te zien en te doen. Wat te denken van het Paellafestival in Spanje of een Amerikaans festival waar je zelf films kan maken? (Foto: ArtCar Fest)

KUNST EN CULTUUR

Cultuurfanaat, maar is met z'n allen door de modder banjeren iets te extreem voor jou? Dan zijn deze culturele festivals wellicht precies wat je zoekt.


Montana World of WearableArt Awards, Nieuw-Zeeland
Waarom zou je kunst niet kunnen dragen? Op de Montana World of Wearable Arts zie je creaties die tussen kunst en mode inzitten. Hiervoor worden uit driehonderd ontwerpers elk jaar 35 deelnemers gekozen. Zij ontwerpen bij elkaar zo’n 150 kostuums, die op de catwalk van de TSB Bank Arena geshowd worden. Verwacht alles tussen prachtige designstukken en uitbundige musicalkleding in. Dansers en performers liepen in het verleden al rond als boten, insecten en lopende theezakjes. Dit festival wordt wel aangeduid als ‘Mardi Grass meets Haute Couture bij een concert van Peter Gabriel, geregisseerd door Salvador Dalì.’
Wellington Convention Centre, Wellington, North Island. 23 september t/m 3 oktober. www.worldofwearableart.com

Goroka Festival, Papoea Nieuw-Guinea
Denk: duizenden beschilderde stamleden, van met veren versierde mannen tot de beroemde moddermensen van Asaro. Op het Goroka Festival houden ze de tradities in ere die generaties lang gebruikt werden bij oorlog, vrede en overgangsrituelen. Er komen jaarlijks zo’n honderd stammen naar het festival, die vol trots hun schoonheid tonen en de dans van hun stam laten zien.
Goroka National Sports Institute, Eastern Highlands District. 17 t/m 19 september. www.gorokashow.com


Shoot Out, Verenigde Staten
Altijd al je eigen film willen maken? Ga de uitdaging aan op het Shoot Out-festival: in 24 uur een film van zeven minuten maken, zonder nabewerking, dus alles in één keer geschoten. Het trekt jaarlijks meer dan vijftig teams. Op vrijdagmiddag worden de eisen van de films bekend gemaakt; welke attributen per se gebruikt moeten worden en welke locatie en zinnen in elke film terug moeten komen. Als zelf een film maken iets te veel voor je is, kan je ook gewoon door de stad gaan lopen. Grote kans dat je gevraagd wordt als acteur te fungeren.
Boulder, Colorado. 24 t/m 26 september. www.theshootoutboulder.comETEN EN DRINKEN

Dé manier om met de eetcultuur van een land kennis te maken, is een culinair festival. Gegarandeerd dat de standhouders hun uiterste best doen om je te verleiden.


Great British Cheese Festival, Groot-Brittannië
Dit is één groot feest als je van kaas houdt, maar zelfs als kaashater zul je de locatie van dit festival – in de tuin van het indrukwekkende Cardiff Castle – kunnen waarderen.
Ontdek dat er nog zoveel meer is dan komijnekaas en brie en proef Engelse klassiekers als Stilton, Lancashire en Wensleydale, naast nieuwkomers als Kid Me Not en Waterloo. Zin om in actie te komen? Er zijn demonstraties in kaasmaken en masterclasses waarin je leert hoe verschillende kazen te combineren met cider, bier en wijn. Je bent niet snel uitgeproefd met 450 kazen om te proberen, van koe, geit, schaap en buffel, .
Cardiff Castle, Wales. 25 en 26 september. www.thecheeseweb.com

Sueca Paella Festival, Spanje
Sueca ligt middenin Valencia, hét paelladistrict van Spanje, dus hier weten ze hoe je paella moet maken. Natuurlijk niet alleen op de in Nederland bekende manier met rijst, kip en schaaldieren, maar ook met konijn, slakken en drie soorten bonen. Tijdens de laatste dag van het twee weken durende festival doen koks er alles aan om de jury te overtuigen dat hun paella de allerbeste is. Verwacht open vuren met enorme borrelende pannen, waar zwetende koks fanatiek in staan te roeren. Dit wil je niet missen, net zo min als de vele andere festiviteiten, concerten, de paardenparade en het afsluitende vuurwerk.
Park de l’Estació, Sueca, Valencia. Eerste twee weken van september.MUZIEK

Lowlands en Pinkpop kennen we ondertussen wel, maar wist je dat in de rest van de wereld ook geweldige muziekfestivals zijn? Van rock tot bluegrass tot klassiek.


End of the Road Festival, Groot-Brittannië
End of the Road blijft bewust onafhankelijk van sponsors en, met zo’n 5000 bezoekers, klein. Muziekliefhebbers komen voor de alternative-country, rockabilly swing, folk, blues, punkrock en indie. En voor de gemoedelijke sfeer natuurlijk. Er is genoeg ruimte om te zitten in de verschillende café-tenten, op houtblokken en in de enorme theetuin. Het eten is ook niet wat je op een festival verwacht; wat te denken van pittige visbörek uit Noord-Afrika? Hou je ogen en oren goed open, want veel van de artiesten geven tevens een verrassingsoptreden als DJ, pianist of simpelweg op een akoestische gitaar op de camping. Het prachtige landschap van Dorset maakt het allemaal alleen nog maar mooier.
Larmer Tree Gardens, Donheid Saint Mary, Dorset. 10 t/m 12 september. www.endoftheroadfestival.com

Saito Kinen Festival, Japan
Saito Kinen is de klassieke tegenhanger van Fuji Rock (zie Festivalkalender Juli): klassieke muziek in de Japanse bergen. Ter ere van cellist en dirigent Hideo Saito komen klassieke musici van over de hele wereld jaarlijks samen. Het festival start met een straatparade van 3000 jonge muzikanten en meer ervaren spelers, in een optocht naar het Matsumotojo-kasteel. In de twee weken die volgen zijn zowel klassieke concerten - met werk van componisten als Bach en Verdi - te bezoeken, als 20e-eeuwse operaproducties van onder meer Berg en Poulenc.
Matsumoto, Honshu. Datum nog niet bekend. www.saito-kinen.comSPIRITUEEL EN RELIGIEUS

Nederland staat niet bepaald bekend om onze flitsende spirituele feesten. Buiten onze landsgrenzen weten ze hoe je van feestdagen een écht feest kunt maken.


Fetu Afahye, Ghana
Dit is nog eens een manier om te danken voor de broodworteloogst en het haringseizoen. Traditionele krijgergroepen dansen in verblindende kostuums door de straten, onder begeleiding van drums. Stamhoofden worden in de schaduw van parasols door de straten gedragen en in een zuiveringsritueel wordt een koe geofferd aan de 77 godheden. Swingend, oogverblindend en onvergetelijk.
Cape Coast (Oguaa). 4 september. www.touringghana.comVERBAZINGWEKKEND

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Niet op deze festivals. Sommige tradities zijn al eeuwenoud, andere een paar jaar geleden verzonnen. Verbaas je en geniet.


La Muixeranga, Spanje
Net als je denk dat het niet hoger kan, klimt er nog iemand bovenop. Tijdens La Muixeranga proberen acrobatengroepen (in totaal doen zo’n tweehonderd mensen mee) een zo hoog mogelijke menselijke toren te bouwen. Vijf lagen is geen uitzondering; een bewijs van de menselijke kracht en balans. Het is geen kwestie van zomaar op elkaar schouders gaan staan, want er worden verschillende vormen en opstellingen uitgevoerd. Bij La Muixeranga hoort muziek van de tabla (trommel) en dolçaina (fluit). Deze knappe staaltjes acrobatiek zijn deel van een grotere religieuze viering met bijbehorende feestjes.
Algemesí. 7 en 8 september. www.muixeranga.net

ArtCar Fest, Verenigde Staten
Als iets laat zien hoe ver de liefde van Amerikanen voor hun auto’s gaat – en dan het liefst zo opvallende mogelijke auto’s -, is het het ArtCar Fest wel. De straten van het district Berkley zijn volgepakt met auto’s (in totaal meer dan 1,5 kilometer in lengte). Van kleurig geschilderde kevers tot complete rijdende spookhuizen en vissen; hoe gekker hoe beter. De autoparade wordt opgeluisterd met muziek en een ‘freaky fashion show.’
San Francisco Bay Area, Californië. 25 en 26 september. www.artcarfest.com


Lees voor nog veel meer festivaltips '300 Unmissable Events & Festivals around the World' (Frommer's) en 'The Coolcamping Guide to Festivals' door Sam Pow.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.