Reisnieuws

Festivalkalender: Augustus

Gepubliceerd: 20 mei 2010
0

Terwijl hardrockers los gaan op het Britse festival Bloodstock, begint voor moslims de Ramadan. De laatste volle zomermaand is een maand van extremen. Het festivalseizoen is nog volop bezig, geniet er van nu het nog kan. (Foto: Garma Festival)

KUNST EN CULTUUR

Cultuurfanaat, maar is met z'n allen door de modder banjeren iets te extreem voor jou? Dan zijn deze culturele festivals wellicht precies wat je zoekt.


Buenos Aires Tango Festival, Argentinië
Het hart van Buenos Aires klopt altijd al op de melodie van de tango, maar tijdens dit tiendaagse festival is de tango sterker aanwezig dan ooit. De hele stad is een dansvloer, met georganiseerde kampioenschappen, spontane danssamenkomsten op de hoek van de straat en lokale bandjes die door de hele stad spelen. Ervaren tangodanser? Doe mee aan een masterclass. Als de tango voor jou nog nieuw is, zijn er beginnerslessen. Ga vanaf half augustus naar Buenos Aires en je zal al snel meegesleept worden in de passionele dans. En vergeet natuurlijk vooral je dansschoenen niet.
Buenos Aires. 13 t/m 31 augustus. www.festivaldetango.gov.ar

Garma Festival, Australië
Aan het begin van de Australische lente is dit hét festival om kennis te maken met de aboriginalcultuur. Garma is mogelijk het meest afgelegen festival ter wereld en alleen te bezoeken op uitnodiging (deze kan je krijgen via de website). In het Noordoosten van Arnhem Land komen clans van de Yolngu samen om hun kunsten en cultuur te vieren en te koesteren. Buitenstaanders kunnen meedoen aan workshops; er zijn aparte voor mannen (speermaken, jagen) en vrouwen (bush-voedsel, geneeskunst, weven). Wandelingen met een gids door het landschap, kunst, foto-expo's, film en muziek maken het programma compleet.
Gulkula, Arnhem Land, Northern Territory. 6 t/m 10 augustus. www.garma.telstra.com
ETEN EN DRINKEN

Dé manier om met de eetcultuur van een land kennis te maken, is een culinair festival. Gegarandeerd dat de standhouders hun uiterste best doen om je te verleiden.


Onasadya (Onam Festival), India
In India weten ze hoe je een goed vegetarisch feestmaal in elkaar moet zetten. De voorbereiding van dit elfdaagse banket ter ere van de legendarische koning Mahabali begint al dagen van te voren. Schuif aan op de grond en eet met je handen. Rijst is het hoofdingrediënt, verwerkt in curry’s en aangevuld met gember, limoen- en mangoaugurken, krokante pappadums, zoete chutney en al het andere heerlijks dat de keuken van India te bieden heeft. Vergeet niet het ‘staart’- gedeelte van het plataanblad aan de linkerkant van je bord te leggen voordat je begint met eten.
Kerala. 23 augustus t/m 1 september. www.onamfestival.orgMUZIEK

Lowlands en Pinkpop kennen we ondertussen wel, maar wist je dat in de rest van de wereld ook geweldige muziekfestivals zijn? Van rock tot bluegrass tot klassiek.


Bloodstock, Groot-Brittannië
Zie het als cultuursnuiven. Westerse cultuur welteverstaan. Meer heavy metal dan Bloodstock vind je het niet; het is het grootste onafhankelijke metalfestival van Groot-Brittannië. In zwart leer geklede fans komen hier voor de hardste muziek, de wildste mosh-pits en de luidruchtigste camping. Klinkt voor sommigen misschien afschrikwekkend, maar de vriendschappelijke sfeer en het hart dat de meeste bezoekers voor dit festival hebben, maken dat het toch aanvoelt als een warm bad. En: voor nieuwkomers is er metal karaoke.
Catton Hall, Walton-on-Trent, Staffordshire. 13 t/m 15 augustus. www.bloodstock.uk.com

Jazz in Marciac, Frankrijk
Het mooie Middeleeuwse stadje Marciac in Zuidwest-Frankrijk verandert in augustus gedurende 17 dagen in een walhalla voor jazzliefhebbers. Overdag zijn er op het centrale plein gratis optredens van lokaal talent, ’s avonds vertonen grootheden als Roy Haynes hun kunsten in de arène of het chapîteau. De stad is in deze periode bezaaid met stalletjes en terrasjes.
Marciac, Midi-Pyrénées. 30 juli t/m 15 augustus. www.jazzinmarciac.com
SPIRITUEEL EN RELIGIEUS

Nederland staat niet bepaald bekend om onze flitsende spirituele feesten. Buiten onze landsgrenzen weten ze hoe je van feestdagen een écht feest kunt maken.


Kandy Perahera, Sri Lanka
De tweede stad van Sri Lanka viert tien dagen lang feest vanwege een…tand. De heilige tand, behorende bij de tempel van de heilige tand, is reden om tien dagen lang een parade te houden. De parade wordt met de dag indrukwekkender, maar begint al met vuurjongleurs, acrobaten en muzikanten. Op dag tien lopen toortsdragers en tempelouderen in de parade achter honderd prachtig versierde olifanten. De grootste olifant draagt op zijn rug een kistje dat staat voor de heilige tandrelikwie van Boeddha.
Kandy. 15 t/m 24 augustus. www.srilankatourism.org


Ramadan en Suikerfeest, Egypte
Men pleit in Nederland al om het Suikerfeest een vaste vrije dag te maken, want in de islamitische wereld is dit een groot feest. De periode daarvoor, de Ramadan, is jaarlijks een belangrijke spirituele periode. Wil je de Ramadan en het Suikerfeest goed mee maken? Ga dan naar Cairo. Eet mee met de iftar na zonsondergang, die traditioneel bestaat uit olijven, vlees, rijst en groenten en eventueel zoetigheden als dessert. Na het gebed dat volgt op de iftar bruizen de markten en cafés van de stad en is overal muziek. Het Suikerfeest is vooral een familiefeest, maar de stad is in feeststemming: overal zijn kermissen en de parken zitten vol picknickende mensen.
Cairo. 11 augustus t/m 10 september.VERBAZINGWEKKEND

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Niet op deze festivals. Sommige tradities zijn al eeuwenoud, andere een paar jaar geleden verzonnen. Verbaas je en geniet.


La Tomatina, Spanje
Of de oorsprong een uit de hand gelopen foodfight is of een klassenstrijd, is onduidelijk. Maar wat maakt het ook uit; La Tomatina is één groot feest. ’s Ochtends rijden vrachtwagen met zo’n honderd ton tomaten het stadje Buñol al binnen, maar het grote tomatengevecht mag pas beginnen als de ham, die hoog op een paal geplaatst is, veroverd is door één van de deelnemers. Dan beginnen waterkanonnen te spuiten en kan het gevecht beginnen. Een uur lang bekogelt een enorme mensenmassa elkaar met tomaten, totdat iedereen bedekt is met tomatenpuree en de waterkanonnen weer beginnen te spuiten. Iedereen mag meedoen, doe alleen geen witte kleding aan. Je wordt namelijk érg vies.
Buñol, Valencia. 25 augustus.www.latomatina.org

Henley-on-Todd Regatta, Australië
Regatta’s, met roeiboten, zeilboten en al het andere dat vaart, worden overal ter wereld georganiseerd. Niet zo bijzonder dus, deze regatta, totdat je hoort dat hij middenin de woestijn van de Australische outback gehouden wordt. 1500 km van het dichtstbijzijnde meertje. Je kan zelf meedoen en iets wat lijkt op een boot bouwen, maar het zicht op yachten, badkuipen en roeiboten waar rennende beentjes onderuit komen, is vermakelijk genoeg. Het publiek doet trouwens sowieso goed mee en trekt wetsuits en piratenkostuums uit de kast.
River Todd, Alice Springs. 28 augustus. www.henleyontodd.com.auLees voor nog veel meer festivaltips '300 Unmissable Events & Festivals around the World' (Frommer's) en 'The Coolcamping Guide to Festivals' door Sam Pow.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.