Reisnieuws

Festivalkalender: Juli

Gepubliceerd: 20 mei 2010
0

Terwijl de temperaturen stijgen, gaat het feest gewoon door. Ontsnap aan de warmte op het oesterfestival in Zuid-Afrika of geniet er juist ten volle van op een dansfestival in Oostenrijk of een UFO-festival in het zuiden van de Verenigde Staten. (Foto: Gilroy Garlic Festival)

KUNST EN CULTUUR

Cultuurfanaat, maar is met z'n allen door de modder banjeren iets te extreem voor jou? Dan zijn deze culturele festivals wellicht precies wat je zoekt.


Vienna ImpulsTanz, Oostenrijk
Of je nu zelf wilt dansen of liever naar dansvoorstellingen kijkt, gedurende vier weken is Wenen de danshoofstad van de wereld. Zo'n dertigduizend bezoekers komen voor veertig optredens op tien locaties. Als je zelf in beweging wilt komen, zijn er tachtig leraren die tweehonderd workshops geven. Meld je van te voren aan op de website en pas op dat je voor het goede niveau kiest; het varieert van 'open' (voor iedereen toegankelijk) tot 'advanced' (professionele dansers).
Wenen. 15 juli t/m 15 augstus. www.impulstanz.com

Medellín Internationaal Poëziefestival, Colombia
Ontstaan als een tegenreactie op het harde leven in Colombia, heeft dit festival sinds 1991 al 800 dichters uit 131 landen ontvangen. De kracht van het woord wordt gevierd met dagen vol poëzielezingen en -discussies, binnen en buiten. Door de grote verscheidenheid aan nationaliteiten zijn de gedichten zeker niet alleen in het Spaans. Dit jaar staan onder meer dichters uit Rusland, Gambia en Cambodja op het programma. Medellín won in 2006 de Right Livelihood Award, ook wel de Alternatieve Nobelprijs genoemd.
Medellín. 8 t/m 17 juli. www.festivaldepoesiademedellin.org
ETEN EN DRINKEN

Dé manier om met de eetcultuur van een land kennis te maken, is een culinair festival. Gegarandeerd dat de standhouders hun uiterste best doen om je te verleiden.


Knysna Oester Festival, Zuid-Afrika
Rode draad zijn natuurlijk oesters, die gedurende het tiendaagse festival volop te krijgen zijn in Knysna. Maar om de oesters heen is een enorm (sport)evenement gebouwd, met tientallen hardloop-, golf-, voetbal- en fietswedstrijden. Die uiteraard allemaal afgesloten worden met oesters. De kuststad doet tijdens het festival alles om te laten zien hoe veelzijdig de oester is; rauw, gefrituurd, gebakken...En waar smaakt een oester beter, dan in de zilte zeelucht?
Knysna. 2 t/m 11 juli. www.oysterfestival.co.za

Gilroy Garlic Festival, Verenigde Staten
Hier zal het niemand opvallen als je uit je mond stinkt wegens een overdosis knoflook de vorige avond. Het Gilroy Garlic Festival draait volledig om knoflook, het belangrijkste gewas van het Californische Gilroy. Probeer dus vooral een knoflookijsje, zie hoe koks tegen elkaar strijden om het beste knoflookgerecht en verbaas je over de lokale meisjes die niets liever willen dan 'Miss Gilroy Garlic' willen worden. Om het 32e knoflookfeest compleet te maken zijn er tientallen optredens van lokale bands.
Christmas Hill Park, Gilroy, Californië. 23 t/m 25 juli. www.gilroygarlicfestival.com
MUZIEK

Lowlands en Pinkpop kennen we ondertussen wel, maar wist je dat in de rest van de wereld ook geweldige muziekfestivals zijn? Van rock tot bluegrass tot klassiek.


Fuji Rock, Japan
Toegegeven, voor een goed rockfestival hoef je Europa helemaal niet uit. Maar de locatie van Fuji Rock (dit is overigens niet meer Mount Fuji) voegt zoveel toe, dat het toch de moeite waard is. Tussen de dennenbomen op de heuvels van het grootste ski-resort van Japan, loop je van optreden naar optreden. Het ene moment kijk je naar Muse en het volgende naar een obscuur Japans bandje. Mooier dan bij het Silent Breeze-podium op de top van de berg wordt het niet; hier kan je alleen komen met een vijf kilometer lange kabelbaan. Bang voor vieze toiletten en één grote rotzooi hoef je natuurlijk in Japan niet te zijn; het festivalterrein wordt brandschoon gehouden.
Naeba Ski Resort, Honshu. 30 juli t/m 1 augustus. www.fujirockfestival.com

Reggae Sumfest, Jamaica
De nachten zijn lang in Jamaica tijdens deze climax van de nationale religie: reggae. Het publiek heeft het hele jaar gewacht op deze samenkomst van oude reggaehelden en nieuw talent en stopt pas als de zon allang weer opgekomen is. Gebruik de ochtenden en middagen om bij te komen op de paradijselijke stranden van het eiland en laat je, zodra het donker wordt, hypnotiseren door de losse heupen en het enthousiasme van de locals. Overigens ken je wellicht ook als niet-reggaefan een deel van de line-up, want internationale artiesten vertonen eveneens graag hun kunstje op het festival. Dit jaar onder meer Chris Brown en Shaggy.
Montego Bay. 18 t/m 24 juli. www.reggaesumfest.com
SPIRITUEEL EN RELIGIEUS

Nederland staat niet bepaald bekend om onze flitsende spirituele feesten. Buiten onze landsgrenzen weten ze hoe je van feestdagen een écht feest kunt maken.


Garland Sunday, Ierland
Probeer de naam van de berg vooral niet uit spreken, maar Croagh Patrick is Ierlands heilige berg. Elk jaar bedwingen zo'n 25.000 pelgrims de berg (762 meter) om tijdens zonsopgang in compleet stilzwijgen over de tientallen eilandjes voor de westkust uit te kijken. Sommige pelgrims lopen op blote voeten, anderen zeggen een constant gebed op met een rozenkrans terwijl ze de berg bekllimmen. Jij kan natuurlijk gewoon je stevige schoenen aandoen en genieten van dit spirituele samenzijn in de prachtige natuur.
Croagh Patrick, Murrisk, County Mayo. 25 juli. www.croagh-patrick.com

Festival van de Bijna-doodervaring, Spanje
De optocht die eind juli door As Neves trekt, lijkt in eerste instantie op een begrafenisstoet. Tientallen doodskisten worden door de straten gedragen, met voorop in de parade een groot beeld van Santa Marta. De mensen in de kisten zijn echter niet dood, maar hebben allen een bijna-doodervaring gehad. Santa Marta, de beschermheilige van de doden, wordt op deze 'Romeriá de Santa Marta' vereerd.
As Neves, Pontevedra, Galicia. 29 juli. www.asneves.com
VERBAZINGWEKKEND

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Niet op deze festivals. Sommige tradities zijn al eeuwenoud, andere een paar jaar geleden verzonnen. Verbaas je en geniet.


Summer Redneck Games, Verenigde Staten
De term 'rednecks' wordt vaak denigrerend gebruikt door buitenstaanders (het staat gelijk aan 'white trash'), maar tijdens dit festival laat het zuiden van The States zien dat ze zich er totaal niet voor schamen. Met spelletjes als 'Bobbing for Pig's Feet' (varkenspoten met de mond uit een bak water vissen) en de 'Mud Pit Belly Flop' (met de buik naar voren in een modderpoel duiken; hoe dikker de buik, hoe groter de winkansen), vieren ze hun cultuur. De twintigduizend rednecks en temperaturen boven de 38 graden doen je gegarandeerd snakken naar water.
East Dublin, Georgia. 10 juli. www.summerredneckgames.com

Roswell Ufo-Festival, Verenigde Staten
We blijven nog even in de VS, waar niets gek genoeg is.Ga hier maar niet de discussie aan over het wel of niet bestaan van buitenaards leven. De bezoekers van het ufo-festival zijn er heilig van overtuigd dat er meer is 'out there' en komen jaarlijks samen om dit te vieren en ervaringen en kennis uit te wisselen. Doe mee met de alienparade en dans op de beats van de enige aliendrummer ter wereld. Je bevindt je hier in het hart van het meest mysterieuze gedeelte van de VS; hier zou in 1947 een ufo neergestort zijn.
Roswell, New Mexico. 1 t/m 5 juli. www.roswellufofestival.com


Lees voor nog veel meer festivaltips '300 Unmissable Events & Festivals around the World' (Frommer's) en 'The Coolcamping Guide to Festivals' door Sam Pow.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.