Reisnieuws

Festivalkalender: Juni

Gepubliceerd: 20 mei 2010
0

De zomer zit in de lucht; je wilt weer naar buiten. In juni barst het festivalseizoen los en kan je meteen goed beginnen met bijvoorbeeld het Nieuwjaarsfestival van de Maori in Nieuw-Zeeland of een filmfestival tijdens de midzomernachtdagen in Finland. (Foto: Hay Festival)

KUNST EN CULTUUR


Ben je een cultuurfanaat, maar is met z'n allen door de modder banjeren op een festival iets te extreem voor jou? Dan zijn deze culturele festivals wellicht precies wat je zoekt.


Midnight Sun Film Festival, Finland
In de periode dat het in Finland dag en nacht licht is, komen filmfreaks bijeen in drie theaters van het stadje Sodankylä. Ze kijken cultklassiekers en nieuwe arthousehits; bij stomme films spelen muzikanten live mee. In het verleden waren er lezingen van Francis Ford Coppola en Wim Wenders, dit jaar staan onder meer Pedro Costa en Kira Muratova op het programma.
Sodankylä. 16 t/m 20 juni. www.msfilmfestival.fi


Hay Festival, Groot-Brittannië
Het kleine marktstadje Hay is met een boekwinkel voor elke 34 inwoners (in totaal zijn er 39 boekenwinkels) sowieso al een literatuurparadijs te noemen. Maar gedurende 11 dagen eind mei en begin juni is het helemaal een walhalla voor boekenliefhebbers. Zo'n 50.000 bezoekers komen om te praten en proosten op boeken, auteurs en literaire ideeën. Ook bekende schrijvers als Christy Moore en Bill Bryson komen dit jaar langs.
Hay-on-Wye, Powys, Wales. 27 mei t/m 6 juni. www.hayfestival.comETEN EN DRINKEN


Dé manier om met de eetcultuur van een land kennis te maken, is een culinair festival. Gegarandeerd dat de standhouders hun uiterste best doen om je te verleiden.


Bordeaux Wijnfestival, Frankrijk
Fransen weten hoe ze goede wijn moeten maken en Bordeaux spant landelijk de kroon. Dit is ook bekend bij zo'n 350.000 wijnliefhebbers die jaarlijks naar de stad afreizen om bij tientallen paviljoens te proeven. Eenmaal in de regio is het de moeite waard om dagtripjes naar kastelen en wijngaarden te maken, bijvoorbeeld over de Grand Cru Classé-route. Natuurlijk zijn wijnproeverijen niet compleet zonder aanvullende kazen en andere culinaire specialiteiten. Die zijn dan ook volop verkrijgbaar.
Bordeaux, Aquitaine. 24 t/m 27 juni. www.bordeaux-fete-le-vin.com

San Pedro Kreeftenfeest, Belize
Kreeftenpizza, gegrilde kreeft, kreeft gemarineerd in ceviche, of kreeft met taco's. Niets is te gek tijdens het kreeftenfestival in het Caribische Belize. Combineer het met de zomerse klanken van calypso en reggae, een fruitige cocktail en een wit strand en je weet waarom mensen speciaal voor het festival afreizen naar midden-Amerika.
San Pedro, Ambergris Caye. 14 t/m 19 juni. www.sanpedrolobsterfest.com
MUZIEK


Lowlands en Pinkpop ken je ondertussen wel, maar wist je dat je in de rest van de wereld ook geweldige muziekfestivals hebt? Van rock tot bluegrass tot klassiek.


Essaouira Gnaoua & World Music Festival, Marokko
In de Marokkaanse kuststad Essaouira is de Gnaoua-(of Gnawa)muziek verweven in het dagelijks leven. Belangrijk onderdeel van het festival is dan ook de parade van Gnaoua-muzikanten met traditionele instrumenten door de straten van de stad. Maar het festival wil ook een platform zijn, waar muzikanten van over de hele wereld elkaar vinden. Of ze nu Gnaoua-muziek, jazz, pop, rock of wereldmuziek maken. De optredens zijn zowel in de stad als op kleine podia op het strand, net buiten de stadsmuren.
Essaouira. 24 t/m 27 juni. www.festival-gnaoua.net

Bonnaroo, Verenigde Staten
Bonnaroo wordt wel 'het meest Amerikaanse festival' genoemd. Wat ooit begon met bandjes die samenkwamen om te jammen, heeft het festival nu een stampvol programma met het beste wat Amerika te bieden heeft op het gebied van country, country rock en bluegrass. Maar ook bekende namen weten het festival ondertussen te vinden, met dit jaar optredens van onder meer Kings of Leon, Stevie Wonder en Jay-Z. En dat allemaal op een grote boerenakker in Tennessee.
Manchester, Tennessee. 10 t/m 13 juni. www.bonnaroo.comSPIRITUEEL EN RELIGIEUS


Nederland staat niet bepaald bekend om onze flitsende spirituele feesten. Buiten onze landsgrenzen weten ze hoe je van feestdagen een écht feest kunt maken.


Red Earth, Verenigde Staten
Tijdens deze grootste bijeenkomst van Indianen (of ´Native Americans´) van Noord-Amerika verandert Oklahoma City in één grote regenboog van hoofdtooien en traditionele kostuums. Zo'n honderd stammen uit de Verenigde Staten en Canada komen samen om hun muziek, dans en kunst te delen. Rode draad is spiritualiteit. De meeste festiviteiten vinden plaats in het Convention Center op Robinson and Sheridan Avenue. Hier kan je ook terecht voor moderne en traditionele kralenitems, potten, sculpturen en kleding.
Oklahoma City, Oklahoma. 18 t/m 20 juni. www.redearth.org

Matariki Festival, Nieuw-Zeeland
Matariki ('de ogen van god'), is het Nieuwjaarfestival van de Maori, waarmee ook het einde van de oogstperiode gevierd wordt. Hoe ze dit vieren? Met vuurspuwers, kutae (mosselbeignets) en brandende lantaarns die op de rivier Matariki drijven. Ontdek de Maoricultuur tijdens concerten, exposities en demonstraties van traditionele ambachten. Het Nieuwjaar wordt gedurende een maand in het hele land gevierd, maar is het feestelijkst in de regio Hawke's Bay en in stadions en parken in Pahiatua, Napier, Hastings, Waipukurau, Clareville (Wairapa) en Wairoa.
North Island, Nieuw-Zeeland. 5 juni t/m 2 juli. www.matarikifestival.co.nzVERBAZINGWEKKEND


Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Niet op deze festivals. Sommige tradities zijn al eeuwenoud, andere een paar jaar geleden verzonnen. Verbaas je en geniet.


Colacho Festival, Spanje
Ook wel het babyspring-festival genoemd en door sommigen aangeduid als het gevaarlijkste festival ter wereld. Op de zondag na Corpus Christi worden de baby's van Castrillo de Murcia op een matras op het kerkplein neergelegd, waarna een als duivel verklede man over ze heen springt. Een flinke sprong, die pijnlijk mis zou kunnen gaan. Voorafgaand aan het springen is de duivel al door de straten van het dorp 'gejaagd'. Een vreemde traditie voor buitenstaanders, maar in dit dorp is het sinds 1620 al een enorme eer als je baby wordt uitgekozen om mee te doen.
Castrillo de Murcia. 6 juni. www.turismoburgos.org

Wereldkampioenschap Brandneteleten, Groot-Brittannië.
Je mag meedoen als je wilt, maar het is de vraag hoe gelukkig je daarvan wordt. Tijdens het WK Brandneteleten is het de bedoeling dat je - jawel - zoveel mogelijk brandnetels naar binnen werkt. En ja, dat is pijnlijk. Deelnemers van over de hele wereld verzamelen zich in The Bottle Inn om het record van ruim 23 meter (!) aan brandnetels te verbreken. Natuurlijk is het feest niet compleet zonder varken-aan-het-spit, barbecue, live music en een bierfestival met minimaal 15 soorten bier.
Marshwood, Dorset. 19 juni. www.whatsonwhen.comLees voor nog veel meer festivaltips '300 Unmissable Events & Festivals around the World' (Frommer's) en 'The Coolcamping Guide to Festivals' door Sam Pow.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.