Reisnieuws

9: Gevaarlijkste dieren - De kwal

Gepubliceerd: 17 mei 2010
1

Dat deze serene, zwevende wezentjes in de oceaan in wezen massamoordenaars zijn valt bijna niet te bevatten. Iedereen die wel eens verstrikt is geraakt in zijn tentakels, weet voor wat voor helse pijn de kwal kan zorgen. De box jellyfish is één van de giftigste zeedieren ter wereld. Eén steek kan een volwassen man binnen enkele minuten doden. De Irukandji jellyfish is familie van de box jellyfish en is gevaarlijk omdat je een steek bijna niet voelt. Tegen de tijd dat je symptomen krijgt, is het vaak al te laat...

<< (10) vorige volgende (8) >>


Slachtoffers: gemiddeld 100 doden per jaar
Leefomgeving: Noord-Australië, Papua-Nieuw-Guinea, Maleisië, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.
Werkwijze: de kwal ontvouwt zijn met angels bedekte tentakels, vuurt ze af naar zijn prooi en probeert deze met zijn gif te verlammen. Afhankelijk van het type kwal, kan het gif dodelijk zijn voor mensen. Vaak lijdt een steek tot een hartaanval.
Overlevingstechnieken: als je gaat zwemmen in een gebied waar giftige kwallen voorkomen, moet je een speciaal pak dragen waar niet doorheen gestoken kan worden. Gebeurt dit toch, kom dan direct uit het water en doe azijn over de steek; dit neutraliseert het gif. De overgebleven angels kun je wegvegen met bijvoorbeeld een takje. Daarna moet je linea recta naar het ziekenhuis, waar je een tegengif toegediend krijgt.

Foto door: Mirjan.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

HennieStoel

Door: HennieStoel • Geplaatst op

Uit ervaring weet ik dat dit inderdaad een levensgevaarlijk beest is. In Maleisie (langkawi) ben ik door deze rotzak te grazen genomen. Veruit de meest pijnlijke ervaring uit mijn leven maar gelukkig na 3 dagen ziekenhuis kon ik mijn reis vervolgen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.