Reisnieuws

4: Gevaarlijkste dieren - De schorpioen

Gepubliceerd: 17 mei 2010
1

Hoewel ze behoren tot de spinachtigen, zijn ze gemakkelijk te onderscheiden door hun langgerekte lichaam, grijpscharen en dikke staart. Schorpioenen zijn carnivoren en eten insecten en spinnen.

<< (5) Vorige Volgende (3) >>


Slachtoffers: gemiddeld 800-2.000 doden per jaar
Leefomgeving: Voornamelijk Afrika, Amerika en centraal Azië.
Werkwijze: de schorpioen doodt zijn vijand door vergif door het lichaam te pompen. De Afrikaanse schorpioen is koning hierin, hij kan zijn vergif maar liefst 1 meter ver spugen. Echter dit gif is in principe niet dodelijk. De Braziliaanse schorpioen is gevaarlijker en zeer agressief en in sommige gevallen zelfs dodelijk.
Overlevingstechnieken: schorpioenen zijn voornamelijk 's nachts actief. Overdag liggen ze diep in het zand. Zorg ervoor dat je je handdoek goed uitklopt en draag 's avonds dikke sokken om steken te voorkomen. Nog een tip: klop altijd je schoenen uit voordat je ze aantrekt.

Foto door Ingrover.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Schorpioenen in Kandy - Kandy, Sri Lanka
Tip gepost op 16.11.08

In Sri Lanka loop je de kans " oog in oog " te komen staan met een schorpioen. Wat een goede aanwijzing voor de giftigheid van een schorpioen schijnt te zijn, is de grootte van de scharen aan de voorste poten. Zijn deze scharen groot en dik, dan is de soort meestal niet zo giftig. Een steek is dan vergelijkbaar met een wespensteek. (zegt men). Zijn de scharen echter slank en klein, dan moet de soort het van zijn gif hebben om de prooi te doden en is het dus extra oppassen geblazen en uit de buurt te blijven. De veel voorkomende zwarte schorpioen met zijn grote dikke scharen, is dus niet zó giftig, maar probeer het toch maar niet uit! Laat hem liever met rust en beperk je tot het maken van een foto...
Geervannesmeed

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.