Reisnieuws

3: Gevaarlijkste dieren - De giftige slang

Gepubliceerd: 17 mei 2010
1

Van de drieduizend soorten slangen zijn er ongeveer driehonderd giftig en tweehonderd doden. Een slang die de kleuren geel-rood-zwart draagt is giftig als de kleur rood aan geel grenst. Probeer dat maar eens te onthouden als het sissende, snelle gevaarte op je af komt.

<< (4) Vorige Volgende (2) >>


Slachtoffers: gemiddeld 50.000-125.000 doden per jaar
Leefomgeving: Afrika, Azië en Noord-Amerika.
Werkwijze: een slang valt alleen aan als hij zich bedreigd voelt, dus wanneer het beest getreiterd wordt. Dan heb je het er zelf naar gemaakt. Slangen zijn supersnel en gebruiken het gif om hun prooi te verlammen. Een goede beet zorgt ervoor dat het gif binnen enkele minuten door de aders en slagader loopt. Een volgroeide cobra komt tot ooghoogte als hij zich strekt, om gif in de ogen van zijn prooi te spuiten. De meest gevaarlijke van de wereld is de inlandse Taipan. Hij heeft het meest geconcentreerde en dus dodelijke gif. Het gif heeft, afhankelijk van het soort slang, verschillende uitwerkingen. Namelijk: verlamming, bloedingen, shock en het afsterven van lichaamsweefsel.
Overlevingstechnieken: het antwoord is simpel: wegblijven. Draag stevige schoenen en controleer de zijkanten van de paden terwijl je wandelt. Ga niet onder stenen zitten rommelen of aan struiken plukken. Zie je toch een, loop dan rustig weg en maak niet te veel geluid. Wanneer een slang je toch heeft gebeten, zorg dan dat de wond wordt verbonden, leg het slachtoffer op de zij en ga naar het ziekenhuis. Wanneer er ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden laat dan een antigif toedienen door een arts. Goed om te weten: een dode slang kan nog een uur lang een bijtreflex houden.

Foto door Svangelderen.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Australië ?!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.