Reisnieuws

2: Gevaarlijkste dieren - De mug

Gepubliceerd: 17 mei 2010
2

Jeukerige bulten en slapeloze nachten door het eeuwige gezoem. Lamp uit, lamp aan. Het kleine beestje verspreidt jeuk en irritatie. En vergeet vooral niet de verschillende ziektes, zoals malaria, die de mug overdraagt.

<< (3) Vorige Volgende (1) >>


Slachtoffers: gemiddeld 2-3 miljoen doden per jaar
Leefomgeving: wereldwijd, maar ze zijn het gevaarlijkst in Afrika, Azië en Noord-Amerika.
Werkwijze: de vrouwelijke mug prikt en spuit haar speeksel in de huid. Het speeksel werkt als een bloedverdunner, waardoor ze het bloed beter kan opzuigen. Vaak dragen deze beestjes allerlei ziektes bij zich die ze door middel van zo'n beet doorgeven. Voel je iets jeuken? Helaas, dan ben je te laat.
Overlevingstechnieken: klamboes ingespoten met DDT werken als beste afweersysteem om aan de prik van de mug te kunnen ontkomen. Bedek 's avonds je lichaam en draag lichte kleren. Daarnaast zijn er veel middeltjes, spuitbusjes, zalfjes en kaarsen die muggen op afstand houden. Win daarnaast informatie in bij het GGD over het gebruik van malariapillen of het halen van andere medicatie.

[i]Foto door Majata.reisreporter.nl[
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Malaria? - Sri Lanka
Tip gepost op 18.11.08

Insecten in Sri Lanka ? Genoeg... Maar geen muggen! In Nederland zien we op één avond in juli meer muggen, dan we hier de héle rondreis gezien hebben. En dan wordt er zo gewaarschuwd dat we toch zéker malariapillen moeten slikken. Niks malaria!! Alleen in het noorden en noordoosten schijnt het nog voor te komen en daar komen dus geen toeristen in verband met de Tamil Tijgers. De landelijke krant "Daily News" van 13 maart 2008 meldt het volgende: "Sri Lanka tops South East Asia in Malaria control". Sri Lanka behoorde in het jaar 2000 nog bij de top 10 landen wat betreft malaria. Dankzij een grote financiële bijdrage van de WHO (World Health Organisation) en het GFATM (Global Fund for Anti Tuberculosis and Malaria), is er daarna een goed beleid gevoerd en is Sri Lanka nagenoeg malariavrij gemaakt. Jaarlijks sterven in heel ZO Azie ongeveer 4000 mensen. In Sri Lanka zijn de afgelopen 7 jaar géén doden en in 2007 maar 196 malaria patiënten geregistreerd.
Wil je op safe spelen, dan is een goede Deet en lichtgekleurde aangepaste kledij (vanaf zonsondergang) aan te raden. Van de denque-mug, die overdag actief is en die knokkelkoorts kan veroorzaken, hebben we ook helemaal niets gemerkt.

Mimic2

Door: Mimic2 • Geplaatst op

Klamboes worden gedrenkt in DEET (verdund uiteraard), niet DDT, alhoewel het ernaar klinkt. Van DDT-gebruik heeft de vorige generatie mensen al geleerd dat dat uiteindelijk in onze eigen voedselkring terugkomt - en we er zelf aan dood gaan. En verder, een prik ter preventie van malaria? Die is nog niet uitgevonden.
DEET is een soort di-ethyltoluamide, DDT is dichloordiphenyltrichloorethane.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.