Reisnieuws

In de voetsporen van Hillary en Norgay

Gepubliceerd: 11 mei 2010
0

De top van de Mount Everest (8850 meter) in Nepal werd in 1953 voor het eerst bereikt door Sir Edmund Hillary en de sherpa Tenzing Norgay.

<< (8) Vorige Volgende (10) >>


De twee hadden wel zuurstofflessen bij zich. Overigens wordt er gespeculeerd dat in 1924 twee bergbeklimmers de top al hebben bereikt, maar zij hebben dat met hun leven moeten bekopen: hun lichamen werden later teruggevonden.
Pas in 1978 wisten de Italiaan Messler en Oostenrijkse Habeler de top te bereiken zonder zuurstofflessen - een bijna miraculeus te noemen resultaat. Messler wist twee jaar later als eerste zonder expeditieteam de berg te bedwingen.

Zelf doen? De top proberen te bereiken is misschien iets te hoog gegrepen - en heeft een mortaliteit van ongeveer 10% - maar je kunt natuurlijk ook voor een wat levensbestendiger alternatief kiezen. Outsight biedt bijvoorbeeld een trektocht aan vanuit Nepal naar het basecamp van de Mount Everest op 5520 meter. Die trek kost je maar liefst 14 dagen, maar dan kun je wel zeggen dat je de onbedwingbare berg (ten dele) hebt beklommen.Foto Tibet door MarcelB.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.