Reisnieuws

In de voetsporen van Marco Polo

Gepubliceerd: 11 mei 2010
0

Op 17-jarige leeftijd begon handelaar Marco Polo in 1271 aan zijn beroemde reis over de Zijderoute. Althans, dat beweert hij in zijn boek.

<< (2) vorige volgende (4) >>


Er zijn echter grote twijfels over of de beroemde ontdekkingsreiziger daadwerkelijk de route heeft bereisd en China heeft bereikt. Zelf vertelt de Italiaan dat zijn reis hem via Libanon, Syrië, Turkije, Turkmenistan, Tadzjikistan en Kirgizië naar China zou hebben geleid, en dat hij pas 24 jaar later weer thuiskwam. Nu denkt men echter dat het verhaal vooral is opgetekend uit de mond van anderen.
Dat maakt de Zijderoute overigens niet minder interessant. De weg was de verbinding tussen Oost en West, niet alleen om producten te verspreiden, maar ook nieuwe ideeën. Hoewel de route al sinds 138 voor Christus bestaat, wordt deze pas sinds 1870 zo genoemd. De meeste mensen legden - en leggen nog steeds - maar een klein deel van de route af. De weg dankt zijn naam logischerwijs aan de vele zijde die vanuit het oosten getransporteerd werd. Maar ook andere luxe zaken zoals satijn, diamanten, parels, porselein, rabarber, perziken, sinaasappels, paarden en buskruit wisten hun weg naar het Westen zo te vinden.

Zelf doen? DimSum volgt een deel van de Zijderoute door China en Kirgizië in een 28-daagse rondreis. Reken op veel contact met inheemse volkeren en een bezoek aan Beijing en de befaamde Chinese Muur.
Foto Kirgizië door: Cyclingdutchgirl.reisreporter.nl


Lees meer over Turkije in Columbus editie 12. Meer over Turkmenistan vind je in editie 19.


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.