Reisnieuws

VIDEO: Alcoholische apen

Gepubliceerd: 16 mrt 2010
0

Van de spreekwoordelijke 'dronken tor' hadden we al gehoord, maar dronken apen? In de Caraïben vormen groene meerkatten een ware plaag. De brutale beesten jatten de drankjes van onoplettende toeristen.

De dieren zijn drie eeuwen geleden door slavenhandelaars vanuit West-Afrikanaar St.Kitts, een rumproducerende Britse kolonie, gebracht. Op de plantages ontwikkelden de apen al snel een voorliefde voor gefermenteerde rietsuiker.

Tegenwoordig halen ze hun 'fix' door op slinkse wijze toeristen van hun drankjes te ontdoen.Ook elders op de wereld vormen beesten die van een borreltje houden een probleem. De grootste boosdoeners zijn Aziatische olifanten, die op zoek naar rijstwijn winkels en soms zelfs hele dorpen vernielen.

Bijzonder is de vederstaarttoepaja, een klein zoogdiertje dat leeft in het regenwoud van Maleisië, Indonesië en Thailand. Het beestje is gek op de alcoholrijke nectar van een lokale palmsoort - hij slaat op een avond het menselijke equivalent van negen biertjes achterover zonder daar overigens dronken van te worden. Wetenschappers zijn door het dolle - de vederstaarttoepaja stamt af van het oerzoogdier als de mens en dat zou wel eens kunnen betekenen dat onze eigen liefde voor alcohol genetisch bepaald is. Proost!
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.