Reisnieuws

Lauren Verster verslaat de wereld

Gepubliceerd: 15 mrt 2010
0

Lauren Verster (29) is niet bang voor een beetje avontuur. Sterker nog, ze zoekt het wekelijks op. Sinds eind februari is het tweede seizoen van haar programma 'Lauren Verslaat' te zien op Veronica, waarin ze zich onderdompelt in de ondergrondse wereld van Las Vegas, op bezoek gaat bij de gangsters van Venezuela en praat met de slachtoffers van de Nigeriaanse vrouwenhandel.


Caracas, de moordhoofdstad van de wereld

In de hoofdstad van Venezuela worden ieder weekeinde 80 tot 100 mensen vermoord tijdens shoot outs. Gangsters tegen gangsters leven dagelijks een strijd op leven en dood en schieten elkaar neer alsof ze boodschappen gaan doen.
Lauren ging met fotograaf Morten Andersen naar het meest duistere deel van de stad, om de bendeleden te interviewen. 'Onze bodyguards waren twee leden van de gang die we gingen interviewen. Tja, wat moet je anders? Een lid van een rivaliserende gang wordt meteen neergeschoten, de politie is de grote vijand en bovendien hartstikke corrupt, een een gewone bewaker krijg je niet zo gek om met je mee te gaan.'Vrouwenhandel in Nigeria

Wie dacht dat Nigeria alleen olie exporteerde, heeft het goed mis. Momenteel werken meer dan 50.000 vrouwen én meisjes overal in Europa illegaal en gedwongen in de prostitutie. Lauren sprak met meisjes die na jaren gered waren uit de klauwen van de mensenhandelaars. Ze wilden alleen onherkenbaar op de foto.
Lauren: 'Deze meiden denken dat ze een baan krijgen als kapster, of als kinderoppas. In plaats daarvan belanden ze in een hel: 30 mannen per etmaal, 20 uur per dag. Ze zitten overal in Europa, ook hier in Nederland. Maar je zult ze echt niet zien, tenzij je ernaar op zoek gaat.'Voodoopraktijken

Voordat de vrouwen verscheept worden, moeten ze een voodooritueel ondergaan. Het doel is om de meisjes zo bang te maken, dat ze niet meer weg durven te lopen. Lauren bezocht de lokale markt, waar ze verschillende voodoo-middelen vond. Ook woonde ze een ritueel bij en werd ze zelf flink geïntimideerd door een voodoopriester.Het grootste religieuze feest op aarde

Eens in de zoveel jaar, wanneer de maan precies goed staat ten opzichte van de zon, komen er ruim 70 miljoen pelgrims naar India, om te baden in de heilige rivier de Ganges. De Hindoes geloven dat hun ziel gereinigd wordt wanneer zij zich wassen in de rivier.
Lauren was op locatie en sprak met Saddhu's over hun geloof, met de pelgrims over hun beweegredenen en met de organisatoren hoe je in godsnaam zo'n grote bijeenkomst organiseert. En ze nam zelfs een duik in het koude water van de Ganges. 'Nu ben ik verschoond van al mijn zonden!'De levensgevaarlijke huwelijken van India

In onze ogen is een bruiloft en het daaropvolgende huwelijk een teken van liefde en iets om naar uit te kijken. Maar voor sommige vrouwen in India is het huwelijk iets om te vrezen. Per jaar worden ruim 6000 bruiden verminkt en mishandeld. De reden? De ouders konden de bruidsschat (dowry) niet betalen.
Lauren bezocht de familie van een vrouw die net was overleden aan haar brandwonden. Ook sprak ze met een ex-slachtoffer dat nu een vooraanstaande schrijftser is.
Ze ging op pad met de politie en ontmoette de vrouw die de grondwet veranderde.De vrouwenstrijd in Noord-Irak

De Koerden in Noord-Irak strijden in een bloederige guerillaoorlog tegen de onderdrukking van hun cultuur en identiteit. De rebellengroepen PKK en PJAK bestaan opvallend genoeg niet alleen uit mannen. Vrouwen in deze verzetsbeweging hebben een zeer goede status en veel rechten. Laurem gaat op bezoek bij deze vrouwen, die een uiterst geheim trainingskamp in de bergen hebben. Ze spreekt met de strijdsters over hoe zij leven en vechten voor hun identiteit.


Benieuwd naar eerdere afleveringen en waar Lauren nog meer heen gaat? Meer 'Lauren Verslaat' kun je terugvinden op de website van Veronica TV.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.