Reisnieuws

3: Tibetaanse hemelse begrafenis

Gepubliceerd: 01 feb 2010
1

Deze traditie heet Jhator in het Tibetaans. Letterlijk betekent dit: 'een aalmoes geven aan de vogels'.

Hoewel de Jhator op meerdere plekken in Tibet plaatsvindt, is het Drigung klooster een van de drie belangrijkste plaatsen. De ceremonie vindt plaats op een lange platte rots, die hoger is dan de omgeving. Nabestaanden kunnen in de buurt blijven gedurende de Jhator, dat doorgaans vroeg in de ochtend plaatsvindt. Zij staan echter altijd op een plek waar de ceremonie niet geheel zichtbaar is.

Stukken

Hoewel op de foto hieronder het hele lichaam gevoerd wordt aan de vogels (die in het Engels toepasselijk birds of prey worden genoemd), gebeurt het vaak dat het lichaam vooraf al in stukken wordt gesneden, voordat het aan de aasgieren wordt gevoerd.

Haar

In veel gevallen wordt het haar vooraf verwijderd. Het wordt ofwel weggegooid, ofwel bewaard in een speciale kamer in het klooster.

Afweren

Doorgaans zijn er naast de monnik en/of de rogyapas ook bewakers in de buurt. Terwijl het lichaam geprepareerd wordt, jagen zij met stokken de hongerige en vaak opdringerige aasgieren weg, totdat er een seintje wordt gegeven dat het voorwerk klaar is en het de beurt is aan de vogels.


<< (2) vorige volgende (4) >>


deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Travel-Explorer

Door: Travel-Explorer • Geplaatst op

Dit is waanzinnig - erg creatief die Tibettanen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.