Reisnieuws

2: Tibetaanse hemelse begrafenis

Gepubliceerd: 01 feb 2010
0

Wanneer een geliefde is overleden, wordt deze naar Drigung Till gebracht. Dit klooster uit 1179 ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Lhasa. Hier wordt het lijf ofwel ingesneden ofwel in stukken gesneden, zodat de gieren hun werk kunnen doen.

De meeste Tibetanen zijn boeddhistisch en geloven in reincarnatie. Het lichaam is slechts een materieel omhulsel voor de ziel; wanneer iemand overlijdt, verlaat de ziel het lichaam en is de schulp niet meer nodig. Het lichaam mag dan als voedsel dienen voor de vogels. Het voeden van de levenden is een daad van generositeit en compassie, twee belangrijke onderdelen van het Boeddhisme.

Elementen

Door het lichaam aan de open lucht bloot te stellen, gaat het terug naar de Mahabhuta: de elementen lucht, water, vuur en aarde.

Aanraking

Na het overlijden mag het corps drie dagen op geen enkele plek aangeraakt worden, behalve op de kruin - daar waar het bewustzijn, ook wel namshe genoemd, het lichaam verlaat. Vervolgens wordt het lijk geschoond en in een wit kleed gewikkeld.

Ritueel

Voordat het lichaam opengesneden wordt, vindt vaak nog een godsdienstig ritueel plaats, waarbij monniken een mantra zingen en wierook branden bij het lijk. Het insnijden van het lijf is soms ook het werk van een monnik, al wordt het vaker gedaan door rogyapas (lichaamsbrekers).

<< (1) vorige volgende (3) >>


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.