Reisnieuws

Altijd een scherpe foto

Gepubliceerd: 21 jan 2010
0

[Promotie] Om een goede foto te kunnen maken, heb je niet alleen een fijne camera nodig, maar ook een vaste hand. Het meest vervelende voor een fotograaf is als je mooie beelden bij thuiskomst allemaal onscherp blijken te zijn. Maar daarvoor is er gelukkig een handig hulpmiddeltje: het statief.Met een statief heb je net die extra steun die je in sommige gevallen nodig hebt om een perfecte foto te maken. Als het donker is bijvoorbeeld, wanneer je een lange sluitertijd hebt of wanneer je veel beweging vast wil leggen. Maar ook bijvoorbeeld om een foto vanuit vogelperspectief te maken, zoals Columbus-fotografe Louise ten Have vaak doet (zie foto).

Bewuste keuze

Maar ook hierbij geldt: het ene statief is het andere niet. Naast de keuze tussen een eenpoot- of driepootstatief, is het ook belangrijk het gewicht van je camera in ogenschouw te nemen. Buigen het statief niet door onder je grote SLR, schuif je de poten makkelijk in en ook belangrijk: loop je aan het einde van de dag niet krom door al het gezeul?

Betrouwbaar

Wanneer je je beraadt op de aanschaf van een trouwe fotovriend, is het verstandig te kiezen voor een betrouwbaar merk met veel ervaring in de fotowereld. Een voorbeeld daarvan is Velbon. Dit merk is al meer dan vijftig jaar één van de grootste gespecialiseerde fabrikanten van kwalitatieve fotostatieven, die zowel voldoen aan de behoeften van de beginner als de professionele fotograaf. Ben je dus van plan om van je hobby je beroep te maken, dan hoef je niet alles opnieuw aan te schaffen.

Velbon

De trouwe schare Velbongebruikers koopt een Velbon voor het leven. De kwaliteit en het gebruiksgemak zijn namelijk zeer hoog. En ja, de naam zegt het al: VEL betekent in het Japans 'zeer' en BON is Frans voor 'goed'. Velbon staat dus voor zeer goed!

Innovatief, duurzaam en een grote keuze

Een goed merk groeit natuurlijk mee met de ontwikkelingen in de markt. Met de technologische sprongen die camera's maken, is het ook belangrijk dat statieven steeds sterker worden. Velbon is altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve oplossingen om de statieven nog compacter of lichter te maken zonder in te boeten op de duurzaamheid waar het merk zo om bekend staat. Je vindt onder dit label dan ook producten in alle soorten en maten en van diverse materialen: van aluminium tot carbon en mét of zonder basalttoevoeging.


Enkele voorbeelden van Velbon statieven waar je uit kunt kiezen:

Lichtgewicht reisstatieven

De Ultra-serie van Velbon bestaat uit Ultra Maxi- en Ultra Luxi-statieven. Beide series zijn zeer innovatief, compact, licht van gewicht en bruikbaar in zeer veel situaties. De Luxi-statieven zijn voorzien van een iets zwaarder model kop (de PHD-41Q met waterpas ten opzichte van de PHD-31Q zonder waterpas, die geleverd wordt bij de Maxi-statieven). Tevens is de diameter van de poten 3 millimeter ruimer, wat nog meer stabiliteit oplevert.

Sowieso zijn beide series bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik tijdens een vakantiereis, want met een gewicht van bijvoorbeeld 1,3 kg en een lengte van 161 cm (model Ultra Luxi L) is sjouwen een woord wat niet in het woordenboek van een Velbon Ultra-gebruiker voorkomt. Dankzij het gepatenteerde Trunnion Shaft systeem kunnen de statiefpoten zeer efficiënt in elkaar worden geschoven, wat ervoor zorgt dat de statieven ingeklapt erg compact zijn en uitgeklapt toch een volwassen lengte bereiken.

De Ultra-serie bestaat in zes uitvoeringen: Ultra Luxi M en L, Ultra Maxi M, L en Mini en P-MAX.Oerdegelijke allround statieven

De Sherpa-serie van Velbon omvat kwalitatief zeer hoogstaande allround aluminium statieven. Met een draagvermogen van maximaal 4 kilogram zijn deze statieven zeer geschikt voor de fotohobbyist. Wanneer de cameraset namelijk wordt uitgebreid met een zoomlens, blijven deze statieven toch toereikend en geven voldoende stabiliteit.

De statieven in de Sherpa-serie worden geleverd met een degelijke aluminium kop (PHD-157Q). Het snelkoppelingsplaatje (QB-157) heeft een finish van harde kurk, wat ervoor zorgt dat de camera niet beschadigt. De PHD-157Q kan in een handbeweging 90 graden gedraaid worden naar de portretstand.

De Sherpa-serie bestaat in 9 uitvoeringen, variërend in maximale hoogte. Sherpa 200R, 250R, 450R en 800R hebben een vaste middenkolom. Sherpa 435, 600R, 750R en 550R hebben een ‘low-angle’ functie en zijn daarom zeer geschikt voor macrofotografie. Sherpa 803R wordt geleverd met een magnesium balhoofd en is in de middenkolom voorzien van een klem, waardoor de zuil los aan bijvoorbeeld een tafelblad kan worden bevestigd.Professionele statieven

In het hoogste segment heeft Velbon de Geo-serie. In de poten van deze carbon statieven is een kleine dosis basalt (een zeer hard vulkanisch gesteente) toegevoegd, wat een nog grotere stabiliteit oplevert. De statieven in de Geo-serie zijn op meerdere punten verschillend van gewone statieven. Om de middenzuil te verstellen, is een nieuw klik-systeem met veiligheidsslot ontworpen. De middenzuil is deelbaar, zodat deze geschikt kan worden gemaakt voor macro-fotografie.


De meegeleverde ‘Stone-bag’ heeft een dubbele functie; in de eerste plaats biedt hij extra stabiliteit wanneer het waait, in de tweede plaats is het een compacte draagoplossing om het statief comfortabel te vervoeren. De Geo-statiefpoten zijn spiraalvormig geëtst om nog soepeler en sneller in- en uit elkaar geschoven te kunnen worden. Ook is er een hoogteaanduiding aangegeven voor nog preciezere afstelling.

De Geo-serie bestaat uit 10 driepootstatieven en 3 monopods. Geo N530, N540, N630, N640, N730, N740, N830 en N840 variëren in lengte, wijdte, gewicht en draagvermogen en zijn voorzien van een draaisysteem om de poten zeer snel uit te klappen. Geo E440 en E640L zijn voorzien van clips om de poten in lengte te verstellen. De Geo Monopods N64, N74 en N84 blinken uit in maximale lengte: zo bereikt N84 een lengte van maar liefst 189 cm. Bekijk ook de mogelijke kogelkoppen, deze verschijnen met of zonder waterpas en zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Zie: QHD-51Q, QHD-61Q en QHD-71Q.


Deze special werd mede mogelijk gemaakt door Velbon

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.