Reisnieuws

5: Bhopal 25 jaar na de giframp

Gepubliceerd: 11 jan 2010
6

Zonder internationale hulp, ziet de toekomst voor Bhopal er somber uit.

"Er worden veel mooie woorden gesproken, maar helaas wordt niet alles waargemaakt." Alex hoopt met zijn foto's aandacht te vragen voor de inwoners van Bhopal en hun dagelijkse strijd. Zo zijn de foto's onder andere gepubliceerd door Time Magazine, de BBC en Trouw.

Recht op hulp

"De slachtoffers hebben jaarlijks recht op een schadevergoeding, maar sommige gezinnen bij wie ik verbleef hebben de afgelopen vijf jaar geen cent gehad. Ook is er nog steeds niet voldoende schoon drinkwater voor iedereen in het vervuilde gebied." De inwoners van Bhopal doen tevergeefs mee aan optochten om aandacht te vragen voor hun situatie, maar hebben hun tijd vooral nodig om geld te verdienen en de zieken te verzorgen.

Internationale druk

"De toekomst kan veranderen met onze hulp", zegt Alex. "De vervuiling kan gestopt worden. De zieken kunnen geholpen worden en liefde kan alle kwetsbare zielen en lichamen bereiken die ik heb vastgelegd met mijn camera. Union Carbide mag dan verantwoordelijk zijn voor de ramp, maar de verantwoordelijkheid voor honderden hulpeloze kinderen ligt bij een ieder van ons. Als hun ongehoorde stemmen geen kracht hebben, dan heeft een massale, internationale actie dat misschien wel."

Kijk voor meer foto's over Bhopal op www.alexmasi.co.uk. De fotograaf heeft recentelijk voor deze fotoserie een internationale fotografie-award gewonnen bij Days Japan.Foto: Alex Masi

<< (4) vorige volgende (1) >>


deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Schrijnend, zowel de beelden als de bijbehorende verhalen!

Ankie

Door: Ankie • Geplaatst op

Inderdaad behoorlijk heftig allemaal...

EstherV

Door: EstherV • Geplaatst op

Ongelofelijk zeg.... wat aangrijpend... Het doet in mijn hart pijn te lezen en zien hoe deze mensen moeten lijden... wat een onrechtvaardigheid..! Hoop dat het ooit ergens gaat stoppen....

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Jee wat een indringend verhaal met fotos, krijg er kippenvel van. Ik herinner me nog wel nieuwsberichten van die ramp. Helaas gebeuren zulke zaken te veel en blijven de gevlgen nog lang. Laatst nog iemand gesproken waarvan haar enige zoon erstig ziek werd en overleed als gevolg van de Tjernobiel ramp. Het menselijk drama wordt niet uitgewist.

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

een zeer indringende fotoserie van een afschuwelijke ramp. De foto's zijn vol respect gemaakt, ondanks alle gruwelijkheid zijn ze heel respectvol en intens. Helaas zal de rechtzaak weinig bieden vermoed ik, als het zelfs de regering al niet boeit.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.