Reisnieuws

Bhopal 25 jaar na de giframp

Gepubliceerd: 11 jan 2010
1

Bhopal, India. 25 jaar geleden werd deze stad getroffen door 's werelds ergste giframp. Fotograaf Alex Masi neemt je mee naar het lamgelegde gebied in een exclusief interview met Columbus.

Het is 3 december, 1984. Terwijl de nietsvermoedende bewoners van de Indiase stad Bhopal diep in slaap zijn, wordt er in de nabijgelegen Union Carbidefabriek een rampzalige fout gemaakt. In de fabriek waar de pesticide Sevin wordt vervaardigd, ontsnapt een flinke hoeveelheid giftig gas wat zich snel over de sloppenwijken verspreidt en via elke kier de huizen binnendringt. "Die nacht stierven er 3800 mensen, volgens de officiele bronnen", zegt Alex Masi.

Nieuwe slachtoffers

"Door de armoedige toestand van de getroffenen is niet elke dode geregistreerd en ligt de daadwerkelijke schatting tientallen malen hoger. Ook zijn er nog veel mensen overleden door het gas in de jaren erna. De uitwerking is enorm. Zelfs nu, 25 jaar later moet de jongste generatie nog steeds lijden onder de fout die in die decembernacht gemaakt is."

Ontmoet Salman

"Het jongetje op deze foto is de dertien jaar oude Salman. Hij woont in een sloppenwijk vlakbij de fabriek en is als gevolg van de giframp blind geboren en is geestelijk zwaar gehandicapt."Foto: Alex Masi

<< (5) vorige volgende (2) >>


deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Ankie

Door: Ankie • Geplaatst op

Geen mooi verhaal, de foto wel...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.