Schrijf een reviewBETA

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.


Ook een cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 winnen?
Heeft jouw review betrekking op outdooractiviteiten? Dan kun je meedoen met onze themawedstrijd ‘Onvergetelijke outdooractiviteiten’. Kijk hier voor uitleg over de wedstrijd.


Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen? Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

Waar ben je geweest?

Laatste reviews

Andere reizigers gingen je voor. Bekijk hieronder de nieuwste reviews:

Kies een categorie

Regio
Stad
Highlight
Accommodatie
Activiteit
Architectuur
Attractie
Autoroute
Bijzondere natuur plek
Cultuur
Dorp
Eiland
Excursie
Festival
Fietsroute
Gebedsplaats
Gebergte
Historie
Horeca
Markt
Meer
Museum
Natuurgebied
Natuurverschijnsel
Pleinen
Restaurant
Rivier
Shopping
Stadspark
Strand
Wandelroute
Woestijn
Zee
9
Doñana NP (Spanje)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
agrotewal was hier in april 2016

Doñana NP, de naam is al prachtig, maar het gebied is een ware verrassing. Aangetrokken door de omschrijving welke dieren er te vinden zouden zijn, hebben we vorig jaar een aantal dagen met de camper overnacht in dit bijzondere nationaal park. Volgens de boekjes zouden er vele trekvogels zijn, herten, wilde zwijnen, de Iberische wolf en de Iberische lynx. We hebben een overnacht in Mazagon, daar is een camperplek. Het strand is stil en wordt omzoomd door hele hoge rotsen. We zien bijeneters en de hop, helaas blijven ze niet stil zitten. Na een tip verkassen we naar El Rocio een klein dorp. Jaarlijks vindt er door La Doñana een bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío plaats, met als bestemming het het plaatsje El Rocío, waar de gigantische stoet op 2e Pinksterdag 's ochtends aankomt om het beeld van de Maagd te begroeten. De tocht duurt 3 dagen, met elke avond een feestelijk samenzijn. Deze happening trekt vele duizenden gelovigen van over de hele wereld. Wij waren er niet rond Pinksteren, maar het dorp is ook bijzonder zonder pelgrims. In het dorp zijn namelijk alle straten ongeplaveid, een dikke laag zand is al wat er ligt. Voor de woningen zijn palen gezet om de paarden aan te kluisteren, wat het wild west gevoel enorm versterkt. In een klein meertje in het centrum van het dorp leven heel veel flamingo's, al staat het zomers droog en zijn de flamingo's verder getrokken.

bijzonder veel trekvogels Ongeschikt voor kinderen overnachten in de camper toegestaan Wild West dorp, El Rocio
zomers staat het meertje in het dorp droog
Review geplaatst op 20 juli, 2017 Highlight
8
Marrakech (Marokko)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Dvdbend was hier in januari 2015

Marrakech staat bekend als een low budget stedentrip, toch is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het straatbeeld zal je verbazen; paard en wagens, ezels met goederenkarren, slangenbezweerders en marktkramen met fruit en specerijen maken het sprookje compleet. Desondanks had ik de stad zelf wel in 1-2 dagen gezien. We hebben de 4 daagse trip afgesloten met een excursie naar de Asni Vallei. Aangezien we niet van tevoren waren ingelicht dat er sneeuw zou liggen, werd het nogal een spannende trip. Op onze gympen hebben we glibberend een besneeuwde berg beklommen met zeer diepe afgronden. Het was een route a la met je buik tegen de rots over besneeuwde randjes lopen. De gids kwam er boven achter dat dezelfde route terug niet meer begaanbaar was, en zo hebben we een nieuwe weg moeten zoeken naar beneden. Uiteindelijk werd het een kwestie van op onze kont naar beneden glijden. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt, maar een mooi verhaal voor thuis!

Sprookjesachtig
Je hebt het allemaal snel gezien
Review geplaatst op 20 juli, 2017 Stad
9
Ullapool (Groot-Brittannië)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
aticketto was hier in juni 2017

Ullapool is een plaats aan de westkust van Schotland. Het is een vissersplaatsje met een paar (souvenirs) winkeltjes en een paar gezellige restaurants/pubs. In de haven is nog volop bedrijvigheid en voor je eigen veiligheid moet je het lossen en laden van een afstandje bekijken. Er wappert ook een Nederlandse vlag in de haven en navraag leerde ons dat er een aantal Nederlandse vissers hier vaak aanleggen en bevoorraden om vervolgens weer verder te vissen. Ullapool is inmiddels wat drukker met toeristen omdat steeds meer reizigers de North Coast 500 route hebben ontdekt. Toch is de sfeer er nog gemoedelijk en ’s avonds een stuk rustiger, behalve in de pub. Bij The Seaforth Inn kun je terwijl je ’s avonds aan de bar zit ook zien wat er allemaal in de haven afspeelt.

Levendig vissersplaatsje Ideaal voor overnachting Heerlijk sfeertje
Overdag drukker Vrij prijzig
Review geplaatst op 19 juli, 2017 Stad
8
Atlas gebergte (Marokko)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
agrotewal was hier in maart 2017

Al twee jaar op rij genieten we van ons verblijf in Agdz, de kleine stad die vroeger belangrijk was voor de karavanen. Vorig jaar heeft mijn man de plaatselijke kapper bezocht en dit jaar heb ik de fotoafdrukken meegenomen. De kapper was druk bezig met een klant toen ik hem de foto's liet zien. Hij bedankte uitvoerig en ging weer aan het werk. We liepen langs de stoffige weg en nog geen 5 minuten na ons kappersbezoek worden we ingehaald door een Marokkaan op een scooter, die ons de pas af snijdt. Nee toch geen bedelpraktijken in deze rustige omgeving is het eerste wat mij te binnenschiet. Maar dan kijk ik in een paar donkere lachende ogen, het is Omar de kapper die ons een souvenir komt brengen!! Een kleine versierde blaasbalg voor houtvuurtjes. Ik heb een brok in mijn keel als ik hem weer terug zie rijden naar zijn winkeltje. Zo arm en toch zo gul voor anderen, wat een volk!

palmentuin hele mooie rustige camping hamam bij de camping hele grote streekmarkt op donderdag mooie omgeving met veel bezienswaardigheden
kan zomers erg warm worden
Review geplaatst op 18 juli, 2017 Regio
9
Mannar (Sri Lanka)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
MiekeDeHaas was hier in september 2015

Het eiland Mannar in het Noorden van Sri Lanka verdient het om ontdekt te worden. Gedurende 26 jaar was het onbereikbaar door de burgeroorlog die daar woedde. Sinds 2009 is de bevolking weer teruggekeerd en hebben zij , met al hun veerkracht, het eiland weer opgebouwd zonder de authenciteit te verliezen. Hier waan je je nog echt als een van de weinige toeristen in puur Sri Lanka. Ondanks dat men zich niet op toerisme richt, vindt je er een paar eenvoudige hotels en restaurantjes. Kiri Beach is een perfect strand om een duik te nemen in de Indische Oceaan en waar je de locals kunt ontmoeten. De stad, met de gelijknamige naam 'Mannar', bruist volop van het leven en overal zie je eenvoudige winkeltjes en lopen de wilde ezels vrij rond. In het uiterste puntje van Mannar ligt Talaimannar waar je mannen en vrouwen langs de kust, in de schaduw van palmbladeren, bezig ziet met de visvangst en het schoonmaken ervan . Overal ben je welkom. Vanaf de 'Old Pier', die eveneens in het puntje van Talaimannar ligt, zou je bij wijze van spreken India kunnen zien liggen. Het is immers maar dertig kilometer verwijderd van Sri Lanka. Er zijn serieuze plannen om in 2017 vanaf dit punt een nieuwe ferryverbinding tot stand te brengen tussen India en Sri Lanka. Dat zou toch uniek zijn.

authentiek Genoeg te beleven Zeer welkom Prima slaapplaatsen Eten tussen de locals
Geen
Review geplaatst op 18 juli, 2017 Stad
9
Westfjorden (IJsland)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
CBurgstad was hier in mei 2017

De Westfjorden is het minst bezochte gedeelte van IJsland. Ten onrechte, is mijn mening. In de reisgidsen vind je weinig bezienswaardigheden, en dat klopt ook wel. Alleen de Isafjordur, de hoofdstad van de regio, heeft enkele musea en is uitgangspunt voor mooie boottochten. Maar wat je verder in de Westfjorden treft aan natuurschoon is ongekend! De prachtige route in het noorden langs de vele fjorden, met altijd de met sneeuw bedekte toppen om je heen, al die verschillende kleuren in het landschap, de rust en de ruimte! Bezoek in het noorden, naast Isafjordur, ook Bolungarvik en rij vanaf daar weg 630 naar Skalavik, het meest noordwestelijke puntje. Je waant je daar echt alleen op de wereld. Ontdek dat het mogelijk is om in een tunnel van 7 km een splitsing aan te leggen. En verken de route van het noorden naar het zuiden, over diverse passen, tussen sneeuwhopen door en met spectaculaire uitzichten! Ervaar de schoonheid van de Dynjandi waterval en ga op zoek naar de papegaaiduikers bij de kliffen van Latrabjarg. Deze regio mag je niet overslaan als je IJsland bezoekt!

de prachtige fjorden in het noorden Dynjandi waterval Latrabjarg met de paegaaiduikers Skalavik, meest noordwestelijke puntje prachtige route van noord naar zuid
geen stadjes om lang te verblijven
Review geplaatst op 18 juli, 2017 Regio
9
Patagonie (Chili)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
ManonVanGoethem was hier in februari 2017

Wat hebben wij een supertijd gehad in Patagonie! Patagonie is een enorm gebied dat zich uitstrekt over Argentinie en Chili. Met bekende trekpleisters als Torres del Paine, Perito Moreno glacier en El Chalten is dit een gebied dat door vele toeristen word bezocht. Hier kan je schitterende wandelingen maken. Torres del Paine is bekend om zijn meerdaagse trektochten, maar ook zijn er voldoende prachtige dag-wandelingen. Hetzelfde geld voor El Chalten. Maar ook minder bekende plekken als Valdes Peninsula, Monte Leon nationaal park, Pumalin nationaal park en Perito Moreno National Park (niet de gletsjer, maar een park ver weg van de bewoonde wereld waar maar zon 1000 mensen per jaar komen) maken dit een enorm groot maar ook enorm divers gebied van Zuid Amerika. Dit zijn ook plekken waar je oog in oog komt te staan met het wildleven van Patagonie: Guanacos, condors, nandus, vossen, peludos, flamingos, pinguins, Zeeleeuwen, walvissen en misschien wel orca's of puma's als je geluk heb! Er zijn nog steeds plekken te vinden waar je je een echte ontdekkingsreiziger voelt. Ik raad wel aan te zorgen voor eigen vervoer zodat je zeker weet dat je alle plekken kan bereiken, ook de plekken waar de bus wellicht niet komt. En het hoogseizoen (Januari en Februari) kan erg druk zijn, omdat dan de locals vakantie hebben, vooral op de populaire plekken als Torres del Paine. Dus als je keus hebt kun je beter net buiten het hoogseizoen gaan. Geniet ervan!

Enorm divers Beeldschone natuur Grote diversiteit aan wilde dieren spotten Ongerept
Kan erg druk zijn in het hoogseizoen Enorm gebied, dus je moet keuzes maken
Review geplaatst op 18 juli, 2017 Regio
9
Mingun (Birma)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Graaf was hier in maart 2010

Vanuit Mandalay kun je een prachtige excursie maken naar Mingun, ongeveer een uur varen met de boot vanaf de inschepingshaven aan het uiteinde van de 26ste straat. Als je in Mingun bent vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het bejaardentehuis voor wees-ouderen gerund door de goedlachse nurse Thwe Thwe Aye, en alle donaties zijn heel erg welkom. Al zijn het maar de spulletjes uit je hotel, oude kleding, oude leesbrillen of gewoon een paar dollars. Het tehuis ligt tegenover de Mingun Bell, de grootste nog te luiden klok ter wereld. Aan het eind van het dorp een enorme witte Hsinbyume Paya (gebouwd naar de boeddhistische mythologische berg; Mount Meru), die met een springende monnik op de voorplaat van de vorige Lonely Planet stond. Verder heb je de restanten van de Mengun Pagode, wat eens de grootste pagode ter wereld moest worden. Een weergave van de grootheidswaanzin van koning Bodawpaya. Er werd door 20.000 slaven uit Arakan aan gewerkt en hij moest 150 meter hoog worden, helemaal massief gebouwd uit bakstenen. Na 50 meter hoogte is de bouw om onbekende redenen gestopt. Het is nu de grootste berg bakstenen ter wereld, de scheur is door de aardbeving in 1838 ontstaan. Kortom een leuke dagtrip met een mooie boottocht over de Ayeyarwady-rivier, waar je ook nog veel voorbij ziet varen. Mocht je nog marionetten willen kopen kun je dat hier ook het beste doen, natuurlijk ook nog veel andere mooie souvenirs.

mooie oude authentieke stad ontzettend warm onthaal in het bejaardenhuis
toeristen hebben altijd veel geld constant verkopers om je heen
Review geplaatst op 17 juli, 2017 Highlight
10
Yellowstone NP (Verenigde Staten)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
kburgers1 was hier in juni 2017

Yellowstone NP is het oudste nationale park van Amerika. En terecht ook! Het park is prachtig en helemaal gericht op outdoor! We hebben de beroemde Old faithful geiser bezocht, die iedere 90 minuten uitbarst. Bij verschillende basins, waar we naartoe zijn gewandeld, hebben we schitterende pools gezien, waaronder de Morning Glorie pool en de Grand Prismatic. Wat een kleuren, bijna niet te beschrijven hoe indrukwekkend, echt een traktatie voor een fotograaf! De Lamar en Hayden valley huisvest veel wildlife. Wij zagen hier beren, bisons, elanden, gaffelantilope, coyote en de kleine fotogenieke grondeekhoorns. Het spotten met een verrekijker naar wildlife was een leuke ervaring. Leuk hoe dit allemaal toeristen van verschillende nationaliteiten samen brengt. Daarnaast zijn de Mammoth Hot springs een must om te zien en leuk om tussendoor te lopen, prachtig gewoon. Ook de Yellowstone falls was indrukwekkende om te zien. Van verschillende punten hadden we uitzicht op de waterval en de canyon. In Yellowstone was het wel druk bij de parkeerplaatsen. Daarnaast is er kans op file in het park. Niet veroorzaakt door mensen maar door bisons! Wij vonden het een happening de beesten naast en op de weg te zien, dan is een uur stil staan ineens minder erg. S'avonds genoten we van de ondergaande zon. Tevens is dat een goed moment om wildlife te spotten. Of lekker lang buiten te dineren (wel met muggenspray op tegen alle muggen).

Yellowstone Falls Mammoth Hot springs Lamar en Hayden Valley (wildlife spotten) Old Faithfull en upper basin Grand prismatic (pool) Morning glorie pool en alle andere pools
Kleine parkeerplaatsen (wachttijd) Muggen
Review geplaatst op 16 juli, 2017 Highlight
10
Cote d'Azur (Frankrijk)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
bakkm07 was hier in juni 2016

op dinsdag is er ook markt in St Tropez, super gezellig en altijd mooi weer we zijn met de boot vanuit Mandelieu via St Margerite en Cannes gekomen dit was op zich al een belefenis

gezellig altijd mooi weer
duur
Review geplaatst op 16 juli, 2017 Regio