Fotografeer het magische noorderlicht of ook wel de Aurora Borealis

Vijf tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Geplaatst door Jenny Smit op donderdag 27 oktober 2022

Het noorderlicht is een cadeautje van de zon. Onder invloed van zonneactiviteit en het magnetisme van de aarde kleurt de atmosfeer. Het is een fabeltje dat het noorderlicht alleen in de winter aanwezig is. Het noorderlicht is er altijd, maar is het beste te zien als de lucht donker is. De kans om het noorderlicht te zien is het grootst in de periode september tot en met maart.

1. Zoek een mooie plek voor het fotograferen van het noorderlicht

Het noorderlicht is onder andere te zien in IJsland en Scandinavië. De kleuren van het noorderlicht variëren van groen tot roze tot wit. Het noorderlicht kan stil staan, maar soms golft het gekleurde licht in bogen door de lucht. Kies een mooie plek voor het zien en fotograferen van het noorderlicht. De beste plek is buiten de stad met weinig omgevingslicht. Het noorderlicht wordt dan niet overstemd door felle (gele) lichten uit de stad. Meestal verschijnt het noorderlicht aan de noordelijke horizon, ga daarom zo staan dat je zicht hebt op het noorden. Om het perfecte plaatje te maken, kies je voor een mooie voorgrond zoals een waterval in IJsland of een bevroren meer in het noorden van Finland.

Noorderlicht op IJsland

2. Controleer het weer

Om het noorderlicht te zien, moet de lucht helder zijn. Wanneer het regent of sneeuwt is de kans op noorderlicht minimaal. Download voordat je op reis gaat een noorderlicht app die informatie geeft waar en wanneer je het beste het noorderlicht spot. Vraag ook locals om informatie, zij weten de noorderlicht kansen als geen ander te voorspellen.

Weet je al waar jij het noorderlicht wilt gaan spotten? Bekijk de noorderlicht reizen voor inspiratie!

Op noorderlichtsafari in de noorderlichthoofdstad Tromsø, Noorwegen

3. Zorg dat je je camera kent

Een digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera geeft meestal de mooiste resultaten bij het fotograferen van het noorderlicht. Veel camera’s vinden het lastig om zelf de juiste instellingen te kiezen in een donkere omgeving. De beste foto’s maak je daarom niet op de automatische stand. Help de camera een handje en stel deze handmatig in. Eventueel stel je de camera in met behulp van het licht van een klein hoofdlampje. Met een beetje oefening is het ook mogelijk om de camera zonder externe lichtbron te bedienen. Fijn – dan hoeven je ogen niet iedere keer aan de duisternis te wennen!

Camera-instellingen
Hieronder lees je een aantal tips over de camera-instellingen die je het beste kan gebruiken om het noorderlicht te fotograferen.  
 
 ·   Scherpstellen: doe dit handmatig via het display van de camera op een lichtpuntje in de verte, bijvoorbeeld op de maan. Schakel eerst de autofocus functie uit. 
 ·   Gebruik een groot diafragma (F/1.8-5.6)
 ·   Gebruik een lange sluitertijd. Als het noorderlicht zwak is, is een langere sluitertijd (15-25 seconden) nodig dan wanneer het noorderlicht sterk is en met hoge snelheid danst. Probeer in dit laatste geval de sluitertijd onder de 10 seconden te houden voor de scherpste foto's. 
 ·   De ISO waarde kan worden aangepast aan de gebruikte diafragma waarde en sluitertijd. Afhankelijk van de camera kan er bij grotere ISO waarden ruis ontstaan. 

Let wel; dit zijn basisinstellingen waar je een beetje mee moet spelen. Het noorderlicht danst en de omstandigheden zijn bovendien nooit hetzelfde. Het is daarom onmogelijk om instellingen te geven die altijd werken.

Neem je camera voorzichtig mee tijdens een sneeuwscootersafari op zoek naar het noorderlicht

4. Fotografeer van statief zonder flitser

Het heeft geen zin om je flitser te gebruiken bij het fotograferen van het noorderlicht. De directe voorgrond zal dan oplichten door de flitser, de achtergrond en het noorderlicht zal veel te donker zijn. Zet in plaats daarvan je camera op een statief. De camera staat dan stabiel en zo maak je mooie scherptefoto’s met een lange sluitertijd. Het beste resultaat krijg je wanneer je het stabilisatiesysteem (image stabilizer) van de camera uitzet en gebruik maakt van de zelfontspanner of een afstandsbediening.

Ontdek het noorderlicht vanuit een van de bijzondere accommodaties, een glazen iglo!

5. Zorg voor warme kleding

Het kan heel koud zijn als je op zoek gaat naar het noorderlicht. Kou in de winter betekent een hogere kans op heldere luchten en daarmee ook een hogere kans op het noorderlicht. Maar de kou is geen probleem met onze kledingtips voor de winter. Want tijdens een noorderlichtexcursie wil je graag warm zijn! Soms moet je even wachten tot het noorderlicht zichtbaar wordt of duurt het even voordat je de perfecte foto van het noorderlicht te pakken hebt. Kleding in laagjes werk het fijnste. En vergeet ook je handen niet: zorg voor een goed paar handschoenen waarmee je je handen ook nog goed kunt bewegen voor het bedienen van de camera.

En misschien wel het allerbelangrijkste: staar niet alleen naar de camera. Probeer ook te genieten van het noorderlicht!

Kleed je goed in laagjes

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.2
Winter Adventure

Family Adventure White Silence

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Inclusief 4 excursies waaronder bezoek aan SnowVillage

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.9
Winter Adventure

Winter Adventure Inari

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Noord Fins Lapland, Inari

Een sfeervolle wildernis lodge aan het Inari meer

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Wintersport

Northern Lights Village

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Saariselkä

Finse houten kota's met glazen dak

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
9.0
Winter Adventure

Winter Adventure Footprint of Sami

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Inari

Ontdek de Sami cultuur per sneeuwscooter

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit