Longyearbyen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga op Spitsbergen eerst naar Longyearbyen

Longyearbyen,
Spitsbergen


Het is een heel vreemde gewaarwording om tijdens de landing op Spitsbergen tussen de ongerepte fjorden en met ijs en gletsjers bedekte bergen langs de Adventsfjord een nogal rommelig, onsamenhangend gebouwd plaatsje aan te treffen. Bij de haven staat een lelijke elektriciteitscentrale en kabelbanen van de voormalige kolenmijnen ontsieren de wanden van de omringende bergen. Deze enige permanent bewoonde nederzetting heet Longyearbyen (circa 1.700 inwoners). Accommodatie wordt aangeboden in vrij dure hotels, goedkopere guest houses en er is een kampeerterrein. Er zijn een paar restaurants, een bank waar gepind kan worden, een postkantoor en wat winkels, maar verder stelt het allemaal niet veel voor.
Tóch is het aan te raden om voor het vertrek van de expeditiebootreis eerst 1 of 2 dagen in Longyearbyen te logeren. Er staat namelijk een interessant museum, het Svalbard Museum, dat een uitstekend beeld geeft van de geologie, de flora, de fauna en de geschiedenis van de archipel. Het is gevestigd in een nieuw gebouw aan de fjord. Het beschikt over een winkel met een uitgebreide keuze aan lectuur over Spitsbergen.
Behalve dit museum heeft Longyearbyen nog een Airship Museum. Hier worden de mislukkingen en successen getoond van de avonturiers die de Noordpool per luchtschip probeerden te bereiken. Het vlakbij gelegen kerkje is ook aardig om te gaan bekijken.
Bijna aan het einde van de voornaamste weg in de richting van een prachtige gletsjer ligt Galleri Svalbard waar werk van lokale kunstenaars te zien is en een prachtige audiovisuele presentatie over de natuur van Spitsbergen wordt gegeven. Daar is ook het atelier van de kunstenares Aino Grib. Reproducties van haar schilderijen en tekeningen zijn overal in Longyearbyen te zien.
Buiten de bebouwing kan en mag niet zonder geweer gewandeld worden in verband met het gevaar van ijsberen. Vanuit Longyearbyen bieden reisorganisaties, o.a. Spitsbergen Travel, halve en hele dagexcursies met gids aan. Deze brengen je op plekken die door de expeditieschepen gewoonlijk overgeslagen worden.