Spitsbergen bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Spitsbergen is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Spitsbergen zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Spitsbergen, kun je zien waar je het best in Spitsbergen naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Spitsbergen als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Dierenrijk

Spitsbergen is rijk aan dieren en niet zomaar dieren. Bijna alle poolexemplaren zijn hier te vinden: ijsberen, walrussen, poolvossen, baardrobben, rendieren en talrijke zeevogels. En: ze zitten niet in een kooitje.

Zeilwandelreis

Met een tweemaster op reis naar Spitsbergen. Onderweg passeer je besneeuwde kusten, ruige gletsjers en bevroren fjorden. Ook arctische dieren laten hun snuit zien. Het vaarwater laat zich tot de westkust vrij bevaren, daarboven gaat het over in poolijs.

Longyearbyen

De administratief centrum van Spitsbergen heeft een schrale zeventienhonderd inwoners. Toch mag het zich de grootste vestiging van Spitsbergen noemen en de noordelijkste stad ter wereld. Het vliegveld van Spitsbergen is hier gevestigd. Je vindt in de stad Longyearbyen ongeveer net zoveel sneeuwscooters als mensen. Mede daarom is de infrastructuur erg goed in de hoofdstad. Over een hoofdstad mag eigenlijk niet gesproken worden, afficieel heeft Spitsbergen geen hoofdstad. Longyearbyen in dan ook het administratieve centrum van Spitsbergen.

Alkhornet

Een vogelklif van vierhonderd meter hoog. Deze klif wordt door duizenden broedparen drieteenmeeuwen en kortbekzeekoeten bewoond. Aan de voet van de klif, op de toendra, zijn vaak poolvossen en rendieren te zien.

Traanovens

Spitsbergen bevat nog een aantal oude levertraanovens. Bij Ebeltoftbukta vind je een van de oudste in zijn soort. In de Eerste Wereldoorlog was hier een Duits radiostation gevestigd. Deze oude traanoven is niet alleen een herinnering aan de walsvisvangst, ook aan de traanwinning en de traankokerij.

Moffeneiland

Door het Wereld Natuur Fonds uitgeroepen tot een van de laatste wildernissen ter wereld. Het beslaat een gebied dat ongeveer achthonderd keer zo groot is als Nederland, maar mensen kunnen er nauwelijks overleven tussen alle sneeuw en ijs. Toch weet de mens hier ook de natuur te bederven. Het vervuilde water vergiftigd de dieren: in ijsberen en zeehonden zijn hoge concentraties giftige stoffen aangetroffen die de dieren ziek maken.

Barentzburg

Een communistische dorpje vol Russische mijnwerkers en communistische gebouwen. Op veel plekken staan oude, vervallen, statige gebouwen en er hangen veel propagandaprenten aan de muren. Deze Russische nederzetting wordt nog altijd door de Russen gebruikt voor de winning van steenkool.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Spitsbergen voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Spitsbergen