Antarctica bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Antarctica is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Antarctica zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Antarctica, kun je zien waar je het best in Antarctica naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Antarctica als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

South Georgia

Hier is een enorm grote concentratie van wilde dieren te vinden. Vooral in Fortuna Bay kan je goed terecht om koningspinguïns te spotten. Het eiland is de meest bezochte bestemming van Antarctica en staat ook bekend om het prachtige landschap.

Drake Passage

De ruwste zee ter wereld, genoemd naar Sir Francis Drake. Deze woeste golven kom je tegen tijdens de oversteek van Zuid-Amerika naar Antarctica. Golven van vijf meter en hoger zijn er geen uitzondering. Hutten van schepen worden op deze zee vaak ‘Drake-proof’ gemaakt, alles wat los rondslingert in de cabines wordt opgeborgen in lades en kasten.

Lake Vostok

Het beroemdste en grootste meer van Antarctica is wel 400 meter diep. Antarctica bezit, tegen alle verwachtingen in, ongeveer 145 meren, maar de meeste liggen onder de ijskap. Lake Vostok is een zoetwatermeer dat bijna vier kilometer onder de ijskap ligt. Als je in de ijskap zou boren tot aan het meer, bestaat de kans dat het water omhoog spuit als was het een geschud colaflesje.

Vinson Massif

Het hoogste punt van Antarctica maakt deel uit van de Ellsworth Mountains. Met zijn 4897 meter lengte rijst 'Vinson' boven alles uit. De berg is vernoemd naar het congreslid van Georgia, Carl G. Vinson.

Straat van Gerlach

De straat tussen de Grahamlandkust en westelijker gelegen strook eilanden. Rondom deze straat bevinden zich vele ijsbergen. Het straatje werd naar de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache genoemd, de eerste die overwinterde op de Zuidpool. Varend door deze straat heb je oogverblindend uitzicht op al het ijs waardoor het omgeven is. Dit vaarwater wordt ook wel de Gerlachestraat genoemd.

Ross Ice Shelf

Het bekendste ijsplateau van Antarctica. De onderkant van de ijsplateaus bestaan uit uitsteeksels en rimpels, doordat het ijs over de zeebodem schuurt. Het plateau is ontstaan uit een gletsjer. De plaat is even groot als Frankrijk en de dikte reikt op sommige plekken tot wel negenhonderd meter. De Amery Ice Shelf, de Filchner Shelf en de Ronne Ice Shelf zijn andere bekende plateaus op Antarctica.

Antarctisch Schiereiland

Het warmste gedeelte van Antarctica, voor zover het warm te noemen is. De vaarweg Straat van Gerlache loopt hier langs. Het schiereiland is omgeven door een hoop eilandjes waar weer allerlei vaarwegen tussen lopen. In dit gebied kun je goed walvissen spotten.

Droge Valleien

De Dry Valleys zijn een beschermd stukje natuur op Antarctica, en niet zonder reden. Het is het enige ijsvrije gebied op het continent, en bevindt zich in de Transantarctische Bergketen. Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten hebben erop aangedrongen dit uitzonderlijk stuk land als beschermd statuur op te geven. 15.000 vierkante meter op Antarctica is een speciaal beheerde zone. Op windstille plaatsen zijn nog steeds voetsporen van vijftig jaar geleden duidelijk zichtbaar.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Antarctica voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Antarctica