Antarctica Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Grootste ijsschots ooit is los

Gepubliceerd: 27 mrt 2008
1

Een enorme ijsschots (eenderde van Nederland) is losgekomen van Antarctica en abnormaal snel aan het afbrokkelen. Het afgebroken stuk ijs maakte onderdeel uit van de Wilkins IJsvlakte, dat nu geheel dreigt te verdwijnen. ‘We gaan een paar spannende weken tegemoet,’ aldus de Britse onderzoeker David Vaughan.

Reeds in 1993 had David Vaughan, een onderzoeker verbonden aan het British Antarctic Survey, voorspeld dat het noordelijke gedeelte van de Wilkins IJsvlakte verloren zou gaan. Wat hij niet verwachtte, was dat het in zo'n rap tempo zou gaan. ‘De wijze waarop deze enorme klomp zich heeft losgemaakt van het poolcontinent, is niet de normale manier waarop ijsbergen zich formeren,’ aldus Vaughan, die dit ook ziet als bewijs voor de klimaatverandering op de Zuidpool.

De Antarctische Peninsula, het meest noordelijke gedeelte van Antarctica, heeft al 50 jaar last van opwarming. Hierdoor zijn al zes ijsvlaktes volledig verdwenen. De Wilkins IJsvlakte is zuidelijker gelegen en zou door de extreme kou geen opwarming moeten ondergaan. Het tegendeel is echter waar. De afgebroken ijsschots is niet alleen het zuidelijkst gelegen stuk ijs dat ooit is weggesmolten, maar ook de grootste ijsvlakte die ooit is losgekomen van Antarctica.

Hoewel de afgebroken ijsvlakte geen directe invloed heeft op de zeespiegel, werken de ijsvlaktes als buffers voor de Antarctische landmassa. De afwezigheid van ijsvlaktes kan leiden tot dramatische gevolgen voor de zeespiegel.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Antarctica artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

4
Bizar
Wauw: natuurverschijnselen waar je kippenvel van krijgt

27 jul 2016, Niks is krachtiger dan Moeder Natuur. Zij zorgt ervoor dat wij zoveel moois kunnen bezoeken en beleven hier op aarde. Deze natuurverschijnselen zijn zo ontzettend bijzonder dat je ze eigenlijk niet mag missen. Zet ze op je bucketlist!

0
Reisnieuws
De 8 heetste en koudste bestemmingen op aarde

20 jul 2016, De deur van het vliegtuig gaat open, je stapt uit en de warme lucht komt als een klap binnen. Het zweet loopt je al over de rug bij de gedachte van het moeten tillen van je bagage. Jaja, er bestaan een hele hoop landen waar extreme warmte of kou h...

0

Reacties van bezoekers Reageer

robvanacker

Door: robvanacker • Geplaatst op

Antartica komt naar je toe deze zomer.........

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.