1e passagiersvlucht Zuidpool image
Herman m

1e passagiersvlucht Zuidpool

Op Antarctica is voor het eerst een groot passagiersvliegtuig geland. De Australische Airbus A319 kwam afgelopen zondag aan op de speciaal daarvoor aangelegde ‘Wilkins’-ijslandingsbaan.

Tot nu toe was dit gebied alleen per boot of militair vliegtuig te bereiken, maar vanaf volgende week zullen er regelmatig passagiersvliegtuigen landen. Sinds 2005 wordt er al gewerkt aan de landingsbaan. Deze ligt zeventig kilometer van een Australisch onderzoekcentrum op Antarctica. De baan is vernoemd naar de avonturier Sir Hubert Wilkins, die 79 jaar geleden als eerst naar de Zuidpool vloog.

Vooralsnog is de lijndienst alleen nog voor wetenschappers en onderzoekers. Later kan de dienst misschien ook voor toeristische doeleinden gebruikt worden. Directeur Tony Press van ‘the Australian Antarctic Division: 'Het is een bijzonder moment in onze geschiedenis. De crew van het vliegtuig was enthousiast. Dit is een grote beloning voor het team dat zo hard gewerkt heeft aan de landingsbaan, in soms erg moeilijke omstandigheden.’