Antarctica Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Antarctica cruises stoppen?

Gepubliceerd: 12 jul 2010
1

De laatste tien jaar hebben cruises naar Antarctica een enorme vlucht genomen. De vraag echter is of dit nog lang kan doorgaan. DE IMO wil de grote cruiseschepen namelijk gaan verbieden.


Steeds meer cruiseschepen maken de tocht door de koude wateren van Antarctica. Toeristen krijgen zo de kans om een glimp op te vangen van het bijzondere continent. Er lijkt nu echter een einde te gaan komen aan deze reizen. De vrees is ontstaan dat de cruiseschepen een gevaar vormen voor het kwetsbare poolgebied.

Gevaar voor het milieu

De IMO (International Maritime Organisation), een organisatie die onderdeel uitmaakt van de VN, heeft besloten het gebruik en vervoer van zware stookolie rond Antarctica te verbieden. Deze brandstof vormt namelijk een groot gevaar voor het milieu als het in het water terecht komt. Omdat het vooral de cruiseschepen zijn die deze olie gebruiken, zijn zij het grootste slachtoffer van het verbod.

Vanaf volgend jaar

Het is de bedoeling dat de schepen vanaf volgend jaar niet meer welkom zijn in het gebied. Dit betekent dat deze winter het laatste seizoen is dat cruiseschepen rond Antarctica zullen varen. De ban op de schepen is versneld door het aan de grond lopen van twee schepen in 2009 en het zinken van de M/S Explorer in 2007.

Andere reismogelijkheden

Het verbod op cruiseschepen rond Antarctica betekent niet het einde voor toeristische reizen naar het continent. Kleine schepen zijn er nog steeds welkom.

Gevolgen voor toeristen

Volgens Askja Reizen, een van de reisorganisaties die reizen naar Antarctica organiseert, zal het verbod op grote cruiseschepen geen grote gevolgen hebben op de prijzen van de kleine. Het is namelijk al verboden om met meer dan honderd mensen aan land te gaan. Grote cruiseschepen kunnen daarom slechts beperkt aan land gaan. Een ander voordeel van het gebruik van kleine schepen is dat ze wendbaarder zijn en minder diepgang hebben dan grote cruiseschepen en dat ze daardoor in ondiepere baaien en fjorden kunnen komen. Hoewel kleine boten minder luxe zijn is er volgens Askja meer aandacht voor de natuur, het land zelf en de landingen, middels lezingen en een kleine, vaak wetenschappelijke crew. De reisorganisatie ziet dus vooral voordelen in het gebruik van een kleine boot.


Foto door: Phynella.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Antarctica artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

4
Bizar
Wauw: natuurverschijnselen waar je kippenvel van krijgt

27 jul 2016, Niks is krachtiger dan Moeder Natuur. Zij zorgt ervoor dat wij zoveel moois kunnen bezoeken en beleven hier op aarde. Deze natuurverschijnselen zijn zo ontzettend bijzonder dat je ze eigenlijk niet mag missen. Zet ze op je bucketlist!

0
Reisnieuws
De 8 heetste en koudste bestemmingen op aarde

20 jul 2016, De deur van het vliegtuig gaat open, je stapt uit en de warme lucht komt als een klap binnen. Het zweet loopt je al over de rug bij de gedachte van het moeten tillen van je bagage. Jaja, er bestaan een hele hoop landen waar extreme warmte of kou h...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Loezzisweg

Door: Loezzisweg • Geplaatst op

Ik vind het een goede maatregel.

In 2003 heb ik het Antarctisch Schiereiland bezocht aan boord van een zeilboot. Niet erg confortabel nee. Wel een once-in-a-lifetime ervaring die ik voor geen goud had willen missen.
Juist het één zijn met de natuur ervaar je veel beter aan boord van een kleinere boot dan op zo'n giga cruiseschip. Bij ons aan boord was ook een bioloog die speciaal mee was om ons bezoek met zo min mogelijk overlast en zeker geen schade te laten plaatsvinden.

Als je naar Antarctica wilt, overtuig je er dan van tevoren van dat de reis op een verantwoorde manier wordt georganiseerd, zodat Antarctica geen last heeft van onze reislustigheid!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.