Nieuw-Zeeland image
Lkoedam

Nieuw-Zeeland

Maar liefst één maand lang trok Eveline Voss, de winnaar van de Columbus Reisreporter-competitie van 2009, samen met Columbus-reporter Auke Hulst door Nieuw-Zeeland. Hun opdracht was ambitieus: stort je in de verhalen en mythen van de inheemse Maori en dring zo door tot het hart van hun cultuur.



Tekst Auke Hulst, Fotografie Eveline Voss



De mooiste Maori-route



‘Very quiet now.’ Rodney Moffatt knielt en dooft zijn zaklamp. De nacht is totaal en alles is geluid: de wind, het ritselen van gebladerte, de ruisende zee en de roep van vogels in de verte. In het struikgewas klinkt geschuifel. Zouden we geluk hebben en nu al de kiwi – de schuchtere loopvogel die van nature alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt – hebben gevonden? Maar nee, wanneer onze Maorigids met zijn zaklamp in het struweel schijnt, slingert hij een welgemeend ‘you silly bugger!’ de nacht in. Sullig komt een kleine blauwe pinguïn tevoorschijn gewaggeld. We hebben de hele dag op Kapiti Island, een wildreservaat voor de kust van het Noordereiland, doorgebracht en intussen de hondsbrutale weka, de bijna uitgestorven takahe en de kaka (een papegaaiensoort) gespot. Vogels die vroeger in heel Nieuw-Zeeland waren te vinden. Ze hadden miljoenen jaren geleefd zonder natuurlijke vijanden. Velen kenden daardoor geen angst en hadden het vermogen te vliegen verloren. Ze bleken dan ook niet bestand tegen de introductie van honden, katten en andere roofdieren.



Op Kapiti Island is hen dat lot bespaard gebleven. Je komt hier niet zonder vergunning. Bovendien moeten bagage en schoeisel aan een nauwgezette inspectie worden onderworpen. De vrees voor meeliftend ongedierte is groot – het zou het unieke vogelbestand een zware klap kunnen toedienen (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 24



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.