VIDEO: Duikrecord op 194 meter image
Mariska

VIDEO: Duikrecord op 194 meter

In Nieuw-Zeeland dook een Australische duiker tot wel 194 meter diepte. Duiker Craig Challan dook met zijn team in de grot om op zoek te gaan naar de nog onbekende bron van de Pearse Rivier.

Duiken naar de onbekende bron van de Pearse rivier

Nergens in de wereld zijn sportduikers zo diep gegaan in zulk koud water. Op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland is een rivier waar de bron onbekend is. De rivier komt uit een grot en om te onderzoeken wat de bron is, probeert men al jaren de bodem van deze grot te bereiken, met de dood van één duiker tot gevolg. Deze keer probeerden ze het opnieuw en is het gelukt om een record te vestigen, maar niet om de bodem te raken.

Onderwater ontberingen

De diepte van de grot maakt het duiken bijna onmogelijk. Het water is maar een paar graden en zonder lamp is het pikdonker. De sterke stroming gaat naar boven, terwijl de duikers naar beneden willen. Door deze bijna onmogelijke omstandigheden is het nog geen enkele duiker gelukt om zo diep de grot in te gaan.

Duikersziektes liggen op de loer

Als je een duikcursus volgt, zal je instructeur je op de gevaren van de onderwaterwereld wijzen. Je denkt dat de haai je grootste vijand is, maar er is een aantal duikersziekten die kunnen leiden tot de dood. Zal het goed afgelopen zijn met Craig Challan en zijn team?






Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.