Je eigen oerbos image
REDACTIE

Je eigen oerbos

Als je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland kun je nu ook iets terug doen voor de bevolking en de natuur. TravelEssence heeft namelijk een uniek project opgezet, dat niet alleen goed is voor het land, maar voor de hele planeet. Een bijzondere beleving waarbij je als toerist in het oerbos per persoon negen bomen plant, die wel duizend jaar oud kunnen worden.

In het regenwoud staan nog veel bomen van duizend jaar oud maar door de kappingen zijn er veel lege plekken. Deze gaten wil de Nederlandse reisorganisatie TravelEssence graag opvullen.

Samenwerking met een lokale stam
TravelEssence werkt samen met de lokale Maori bevolking en de trektochtenverzorger ‘Te Urewera Treks’. Bij deze organisatie kun je de tocht ‘ Plant je eigen legende’ boeken die je door het Nationale Park leidt. Joe Doherty, Maori-stamlid en eigenaar van de organisatie, neemt je mee het bos in en vertelt honderduit over de cultuur van zijn volk. Bijvoorbeeld het bijzondere verhaal over de legende van de boom, die zich tussen hemel en aarde wrong, zodat er plaats op aarde was voor zijn stam.
Na een heerlijk verzorgde lunch is het dan zover: het planten van je eigen, kleine stukje oerbos. Je mag negen bomen plaatsen die wel duizend jaar oud kunnen worden als ze goed verzorgd worden in de eerste jaren. De lokale bevolking zorgt hiervoor, dus naast het planten van je boom, zorg je ook nog eens voor werk! Jouw naam blijft aan de bomen verbonden en je krijgt de titel Kaitiaki Tautoko, ofwel ‘eervol bewaker van het regenwoud’.

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!


De ervaring van je leven
Nieuw-Zeeland is hard bezig om duurzaam toerisme te stimuleren en dit project sluit hier naadloos bij aan. De Nieuw-Zeelander en oprichter van het project Andrew Morten ziet het helemaal zitten.
In 2011 verwacht hij dat 1500 Nederlanders hun boompje hebben geplant. 'Uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van de reizigers bereid is een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Zelf een boom planten krijgt bij bijna tachtig procent een enthousiast onthaal. Logisch ook: een bedragje doneren met je creditcard – óók belangrijk – is met zo'n geweldige persoonlijke daad toch niet te vergelijken? Zelf planten in het bos is écht de ervaring van je leven'.

Meer informatie:
www.restorerainforest.com
www.travelessence.nl