Vanua Levu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Speren Dans (Vuo Village)

Vanua Levu,
Fiji


De 'Meke' is een traditionele dans in Fiji. Het wordt tijdens festiviteiten uitgevoerd door zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ze dansen hierbij niet samen. De dans van de vrouwen heet de 'Seasea' en gaat gepaard met snelle arm- en handbewegingen (soms met een geweven waaier in de hand), die van de mannen heet de 'Meke Moto' en is een stuk krachtiger, waarbij er soms speren gebruikt worden. De dans van de mannen symboliseert de oude krijgers van het dorp.
De muziek van de dans wordt gemaakt door te slaan op de 'Lali', een houten drum. De betekenis van de Meke komt naar voren uit de tekst van het lied, die voor elke Meke anders is.
De mannen dragen rokken gemaakt van stroken van de bast van de 'Vau' boom en ze versieren hun gezicht met zwarte pasta gemaakt van houtskool en kokosolie. Polsen en enkels worden versierd met gevlochten bladeren. Ze dragen geen shirt. De vrouwen dragen 'Sulu's' (wikkelrokken tot over de enkel) en dragen een shirt met korte mouwen. De kleuren variëren per Meke, maar zijn wel op elkaar aangepast. Ze dragen ook pols- en enkelbanden van bladeren en hebben een zwarte cirkel op hun wangen geschilderd.