Vanua Levu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turquoise op Markt

Vanua Levu,
Fiji


Op de mart in Labasa (op het eiland Vanua Levu), is het altijd megadruk. Hier koop ik 'Yaqona', of 'Kava'. Het drinken van Kava speelt een grote rol in het sociale leven op Fiji en gaat gepaard met een hoop gelach, prachtige gitaarmuziek en goede gesprekken. Hier zie je de gedroogde vorm, namelijk de wortel ‘Piper methysticum, een type peperplant. Deze gedroogde wordt wordt fijngestampt en vermengd met water, wat een modderig uitziend drankje oplevert dat zorgt voor een lichte gevoelloosheid aan je tong.
Na een aantal ‘bilo’s’ (een kommetje gemaakt uit een halve kokosnootschil) kun je een kalmerend en spierontspannend effect voelen. Aan het eind van de avond zul je wellicht wat slaperig worden. Na een nachtje slaap is er niets meer van de werking van de kava te merken, een kater zul je er dus niet aan overhouden. Het is wel even wennen en in het begin zul je het zeker niet lekker vinden!
Kava wordt vaak als geschenk gegeven als je een ander dorp binnengaat. Je biedt dan je zogenaamde ‘sevusevu’ aan. De sevusevu is een belangrijk ritueel in de Fijische cultuur en maakt de ‘vreemdeling’ deel van de gemeenschap.