Atiu

Foto door Reisreporter Elleke

Aitutaki is een Polynesisch eiland van slechts 18 vierkante kilometer. De hoofdstad is Arutanga. Het was aanvankelijk een van de Atiu, daarna werd het een Brits protectoraat, en vervolgens viel het onder Nieuw-Zeelands bestuur. Vanaf 1965 maakt het weer deel uit van de Atiu, maar met zelfbestuur en een vrije associatie met Nieuw-Zeeland.

Informatie over Atiu

Beste foto's & tips van Atiu

'1084982' door Elleke '1084982' door Elleke

CookeilandenAtiu

CookeilandenAtiu

Cook Islands...Fruit-

Elleke

Atiu is een klein eilandje van de Cooks dat door vele toeristen overgeslagen wordt, want het heeft geen witte zandstranden, geen lagoon en maar zeer weinig logeermogelijkheden. Er wonen slechts een 400-tal mensen; een hele kleine traditionele gemeeschap dus. Atiu is vooral in trek bij (amateur)ornitologen. Zonder al te veel moeite te doen, spotten we hier enkele speciale vogelsoorten. In de Anatakitaki grotten leeft er zelfs een unieke zwaluw, de kopeka, waarvan er nog maar een 500-tal zouden bestaan. Enkel op Atiu te bewonderen. Van een bedreigde soort gesproken! Omdat die zwaluwen enkel te spotten zijn in de donkere grotten, heb ik er jammer genoeg geen goede foto van :-S De kleurrijke duif op de foto is de 'Cook Islands Fruit-Dove'. Deze hebben we ook enkel op Atiu gespot (niet op de andere eilanden).

'1104815' door Elleke '1104815' door Elleke

CookeilandenAtiu

CookeilandenAtiu

African tulip tree

Elleke

De feloranje bloemen van de Spathodea of de zogenaamde 'African tulip tree' kunnen door hun vorm water verzamelen en worden zo des te aantrekkelijker voor vogels. De bomen worden 7 tot 25 m hoog en zijn 'native' in de tropische wouden van Oost-Afrika. Nochtans zagen we deze op Atiu, een eilandje van de Cook Islands en dat is wel héél erg ver weg van het Afrikaanse continent. De soort werd dan ook genomineerd voor de lijst van de "100 World's Worst invaders". De plant / boom werd dus 'geïntroduceerd' daar en dat kan mogelijk het inheemse eco-systeem impacteren. Mooi vonden we de bloeiende bomen in elk geval.

Laat kaart zien