Cookeilanden: welkom in het paradijs image
Lkoedam

Cookeilanden: welkom in het paradijs

Met hun haast onwerkelijk blauwe water, ongerepte zandstranden en laidback vakantiesfeertje zijn de Cookeilanden alles wat je van een afgelegen archipel in de Pacific mag verwachten.

Zwemmen bij onbewoonde eilandjes in de Aitutaki-archipel. Foto: Louise ten Have.
Zwemmen bij onbewoonde eilandjes in de Aitutaki-archipel. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


Iedereen kent Tahiti en Fiji: de grote namen van de Pacific. Kleine broer Cookeilanden, een parlementaire democratie in vrije associatie met Nieuw-Zeeland, heeft slechts vijftien spectaculaire eilanden en dertienduizend inwoners maar die zijn wel uitgesmeerd over een gebied zo groot als West-Europa. De Cookeilanden zijn atollen, ringvormige eilanden ontstaan door een combinatie van vulkanische activiteit en koraalgroei. We lichten er drie voor je uit: Rarotonga (geweldig bergachtig binnenland met rauwe pieken en bultruggen rond de riffen), Aitutaki (mooiste lagune ter wereld) en Atiu (de mooiste grotten).



Walvissen spotten op Rarotonga



Dit bergachtige hoofdeiland heeft de meeste accommodatiemogelijkheden en bars, maar is op sommige plekken wat druk. Het eiland geldt als uitvalsbasis voor spectaculaire bultrug- en wandeltochten. Bultruggen komen van juli tot oktober naar de kalme wateren rond Rarotonga om jongen te baren en uit te rusten. Je kunt niet met ze zwemmen – dat is hier verboden – maar met wat geluk wel van dichtbij bekijken. Een groot deel van het rif van Rarotonga is een onderwaterpark. Het beste kun je snorkelen aan de zuidkant van het eiland, recht voor de duikschool Big Fish, en voor grote roggen vanaf Little Polynesian naar het oosten. Begeef je je liever op grote hoogte, maak dan een vlucht over het eiland. De spectaculaire, zeer betaalbare vlucht in een Cessna is een absolute aanrader! Je kunt ook grote hoogtes bereiken door middel van een inspannende jungletocht waarin je van de noord- naar de zuidkant van Rarotonga wandelt, overal met zicht op de hoogste rots van het eiland.



Picknicken op je eigen droomeiland bij Aitutaki



Een pijn-aan-je-ogen-zo-turkooizen lagune met een hoofdeiland en vijftien kleine onaangetaste eilandjes langs het barrièrerif, waarvan de meeste onbewoond. Dat is Aitutaki in een notendop. De gigantische turkooisgekleurde lagune is een open uitnodiging voor een peddeltocht. Je eindbestemming: een van die vijftien onbewoonde bounty-eilandjes (motus). Neem je lunch mee en ga picknicken. Start vroeg, zo vermijd je de cruiseboten die tussen 1 en 3 uur aan land komen en heb je een eilandje voor jezelf. Ook heerlijk op Aitutaki: kitesurfen. Je hebt vaak een lekker windje en een grote ondiepe lagune met zandbodem. Neem les bij de Aitutaki Kite School op het eilandje Maina. Op Maina broedt trouwens in de winter de zeldzame roodstaartkeerkringvogel. Je kunt de broedende vogels en de jongen tot dichtbij benaderen, ze trekken zich niets van je aan. De meest avontuurlijke plek om te overnachten is One Foot Island (Tapuaetai), ver weg van het hoofdeiland. Je hebt het eiland, de enorm hoge, scheefhangende kokospalmen en de kobaltblauwe baai helemaal voor jezelf. Er is slechts één accommodatie van twee verdiepingen.



De jungle en grotten van Atiu ontdekken



Het kleine, met jungle bedekte eilandje Atiu heeft slechts 450 bijzonder grappige inwoners, grotten en ministrandjes. Ver weg van alles en een bijzondere ervaring. Een absolute must is een bezoek aan de Anatakitaki-grot. Wandel over met jungle overgroeid koraal naar deze bijzondere grot, zwem in de poel en speur naar de lokale zwaluwen, die een uniek sonarsysteem hebben ontwikkeld. Sluit de dag af met een tumunu. Een traditie waarbij mannen hun zelfgebrouwen bier rond laten gaan in een kleine kokosnootbeker, vergelijkbaar met de kava-ceremonies in andere landen in de Pacific. Ook jij vertelt over jezelf en je avonturen, die naarmate de avond vordert steeds spectaculairder worden.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)