Sydney

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sydney image

5 dagen Sydney; deel 1

Sydney
Australië
Jasper85

5 dagen Sydney; deel 1

Dit is een reisreportage die ik heb geschreven over de stad Sydney. Mijn droombaan is om reizen en er over schrijven te combineren.

Sydney; 5 dagen met vele uitersten

Dag 1: de weg naar Manly
“Wonderful!, Wow!, Fantastic!” Superlatieven schieten te kort bij de mensen die het veerbootje van Circular Quay naar Manly uitstappen. Het cliché dat de weg ergens naartoe vaak leuker en mooier is dan het doel, wordt hier nog maar eens benadrukt. Op een aantal “locals” na, had iedereen de camera op de wereldberoemde skyline van Sydney gericht. Het Opera House, de Harbour Bridge en de Skytower poseerden vol bravoure voor de mensen die zich aan de schaduwkant van de veerpont opgesteld hadden.

Ongeveer 30 minuten duurt het alvorens het veer vanuit Circular Quay, in Manly aanmeert. Overrompeld door het machtige gevoel dat het uitzicht op de skyline, en het varen tussen de duizenden zeilbootjes in de grootste natuurlijke haven ter wereld teweegbrengt, is Manly de ideale plek om bij te komen. Tijdens de korte wandeling door het winkelcentrum naar het strand ontkom je niet aan de relaxte surfsfeer die in de buitenwijk heerst. Winkeltjes, restaurantjes, terrasjes, surfdudes en surfchicks met surfplanken, en de nodige palmbomen bekleden het decor van de wijk die het op één na bekendste surfstrand in Sydney herbergt. Aangezien Sydney qua oppervlakte groter is dan de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht bij elkaar, verbaast het niet dat de stad in totaal maar liefst 70 stranden telt.

Manly Beach leent zich dan ook prima om een eerste surfles te nemen. De surfschool leert je enkele essentiële dingen over veiligheid, en ook niet onbelangrijk, de kans is groot dat je tijdens de eerste les al op een golf staat! Het strand is slechts enkele passen verwijderd van de gezellige terrasjes op de altijd levendige boulevard. Na de fish & chips en een van de voortreffelijke locale wijntjes, kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Voor wie nog energie over heeft is het rijke nachtleven in Manly een absolute aanrader.

Dag 2: twee luidruchtige stadssymbolen, omgeven door rust
49 meter breed, 1149 meter lang, 134 meter hoog en een boogspan van 503 meter. Dat zijn de cijfers die bij de Harbour Bridge horen. In 1932 nam “de breedste brug ter wereld” de plaats in van een veerpont die de snel groeiende mensenmassa niet meer aan kon. De brug verbindt het centrum met North Sydney via 6 banen, 2 treinsporen, 2 fietspaden en 2 wandelpaden. Het is al een hele ervaring om gewoon over de brug te lopen, en wie geen last van hoogtevrees heeft, kan de brug zelfs beklimmen. Aangezien dit een hoop tijd (drie en een half uur) en geld (rond de $200) kost, is de Pilon Lookout een betere optie. Al klimmend maak je kennis met de geschiedenis van de brug, en worden er replica’s van de indrukwekkende brugonderdelen getoond. Aan de top van de pilaar staat een panoramisch uitzicht over de stad te wachten.

Tussen de Harbour Bridge, het Opera House en het drukke zakencentrum van Sydney in, liggen de Royal Botanic Gardens. Wil je even weg van alle hectiek die in het centrum heerst, dan is dit de uitgelezen plek om, omgeven door een grote verscheidenheid aan exotische planten en bomen, tot rust te komen. Even geen verkeerschaos, piepende banden en claxonnerende voertuigen, maar picknicken met op de achtergrond het geluid van krijsende kaketoes en andere exotische vogels. No worries mate!

Kijk je vanaf de Botanic Garden in de richting van de haven, dan zie je door de bomen heen, de rug van het imposante Sydney Opera House. Dit architectonische meesterwerk werd in 2006 niet voor niets gekozen tot een van de 7 moderne wereldwonderen. De locatie direct aan het water gecombineerd met de massale schelpvormige daken van het gebouw, doet denken aan de door zeewind bolgevormde zeilen van een zeilschip. Een Deen genaamd Jorn Utson, die de ontwerpwedstrijd voor een nieuw operagebouw won, tekende het winnende ontwerp vanuit de hand, zonder rekenmachine en meetlat, inclusief alle wiskundige hoeken. Frappant is het feit dat Utson het gebouw nooit af heeft gezien of betreden. Halverwege de bouw ontstond er onenigheid over het interieur, waardoor Utson vertrok en nooit terugkeerde. Het operagebouw heeft in Sydney voor een enorme imagoboost gezorgd en wordt als hét symbool van de stad gezien.