‘Zonnig kerstfeest!’ image
PatrickF

‘Zonnig kerstfeest!’

Kerst. Gezellig met de familie aan tafel voor een kerstdiner of met zijn allen bij de openhaard. Het liefst natuurlijk tegen een wit decor: sneeuw! Totaal anders is kerst in Australië. Daar is het in december namelijk hoogzomer. Zon, zee en zo’n 30 graden. Het enige wit aan de horizon: het strand.

Kerstman op de surfplank
Zijn de dagen in Nederland donker en koud rond de kerst, in Australië is dat ondenkbaar. Een paar dagen na de langste dag van het jaar vieren de Aussies kerst op het zonnige warme strand. Toch spelen Europese tradities hier ook een rol: op de kerstkaarten staat een mooi sneeuwplaatje, de kerstman heeft ook hier zijn traditionele pak aan en muts op en iedereen zingt liedjes over een witte kerst. Australiërs kopen een christmas bush – een inheemse plant die iets wegheeft van een kerstroos met kleine bloemetjes – ter vervanging van de kerstboom.

Een visje op het strand
Maar er zijn ook compleet nieuwe tradities. De vismarkt in Sydney is tijdens de kerstdagen gewoon open en kan de vraag nauwelijks aan. Velen gaan tijdens de kerst namelijk naar het strand om daar als kerstmaal een visje te braden op de barbecue. Bondi Beach is een geliefde locatie waar iedereen samenkomt en de kerstman arriveert op een surfplank. Ook in The Domain in de botanische tuinen van Sydney komen duizenden mensen samen om kerst te vieren. Australische artiesten treden op terwijl iedereen picknickt op het gras.

Kortom: kerst in Australië is echt een unieke ervaring die je meegemaakt móét hebben.

Een reis naar Australië winnen? Kijk snel hier!