Ayers Rock dicht voor toerist? image
Jan-Petra

Ayers Rock dicht voor toerist?

De Australische Aboriginals dreigen Uluru, voorheen bekend als Ayers Rock, af te sluiten voor toeristen. De waarschuwing komt als protest tegen het ingrijpen van de Australische overheid in de inheemse gemeenschappen.

De Aboriginal gemeenschappen zouden geplaagd worden door alcoholmisbruik, gokverslaving en kindermisbruik. Nadat voormalig premier John Howard een rapport onder ogen kreeg waarin stond dat kinderen van de inheemse bevolking in de Outback seksueel werden mishandeld, besloot hij in te grijpen. Hij stuurde soldaten en politieagenten naar 73 afgelegen Aboriginal gemeenschappen in de provincie Northern Territory. De opvolger van Howerd, Kevin Rudd, steunde de interventie. De Aboriginals kregen een alcoholverbod opgelegd en hun sociale uitkeringen werden aan banden gelegd.

Protest
Afgelopen weekend protesteerden de Aboriginals in Sydney, Canberra en Tasmanië tegen de maatregelen van de regering. Ze vonden de interventie racistisch en vernederend en voeren aan dat de overheid beter kan investeren in betere huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg voor de Aborginals in plaats van gewapende agenten op de gemeenschappen af te sturen.

Traditionele eigenaar
Uluru is een van Australië's grootste toeristische attracties. De Mutitjulu stam is de traditionele eigenaar van Uluru en heeft de bevoegdheid om het beklimmen van het icoon te verbieden. Vince Forrester, ouderling van de Mutitjulu stam, zegt dat de sluiting van Uluru zou helpen om de problemen die door de interventie zijn ontstaan, te benadrukken. 'We moeten een drastische actie ondernemen om deze racistische wetgeving te stoppen', aldus Forrester. 'We gooien een grote rots op de top van de toeristische industrie. We zullen Uluru sluiten en niemand zal hem ooit nog kunnen beklimmen.'

Soortgelijke verboden
Of het verbod ook echt door wordt gezet, is nog maar de vraag. Aboriginals hebben in het verleden ook al gedreigd met soortgelijke verboden, maar die leidden tot niks omdat de gemeenschap de enorme inkomsten van het toerisme niet kon missen.