2020: Republiek Australië? image
Cecile janisse

2020: Republiek Australië?

Benieuwd hoe Australië er in 2020 uitziet? Als het aan de Australische overheid ligt, bepaalt niet langer alleen de top over de toekomst. Daarom werden er duizend intellectuelen uitgenodigd om een weekend lang te brainstormen over grote vraagstukken als klimaatverandering, Aboriginals en gezondheidszorg. Ook acteurs Cate Blanchett en Hugh Jackman waren aanwezig.

De 2020-top is een initiatief van de kersverse sociaal-democratische premier Kevin Rudd. Afgelopen weekend zat het parlementsgebouw in Canberra vol met wetenschappers, artiesten, bazen van ondernemingen, bankiers en vakbondsleden. Australië is het eerste land ter wereld dat op deze schaal nieuwe ideeën inzamelt.

Frisse lucht
“Vandaag gooien wij de ramen van de democratie open om een beetje frisse lucht binnen te laten", aldus minister-president Rudd. “In plaats van doen alsof wij, de politici van Australië, alle antwoorden hebben, is het tijd dat we ons richten op ideeën van de Australische bevolking."

Gezondheid
Matilda House Williams, stamoudste van de Ngambri Aboriginal gemeenschap, opende het brainstorm-weekend. Voor de duizend uitgekozen breinen sprak ze over de huidige situatie van de Aboriginals en over haar hoop op een betere toekomst. “Ik wil onze mensen gezond zien, dat is mijn doel", aldus Williams. De oorspronkelijke bewoners van Australië leven op dit moment voornamelijk in afgelegen nederzettingen met slechte toegang tot gezondheids- en onderwijsfaciliteiten.

Republiek Australië
Is Australië in 2020 een republiek? Als het aan de meeste aanwezige ‘breinen’ ligt wel. Het was één van de grote vraagstukken die tijdens de 2020-top vaak naar voren kwam. Dit leidde tot aardig wat kritiek van Rudds oppositie. Zo is de AIPA (The Australian Institute of Public Affairs) ervan overtuigd dat het brainstorm-weekend één grote publieksstunt van Rudd is.

Liever in bed
Cate Blanchett, die zes weken geleden van haar derde zoon beviel, was het daar echter niet mee eens. Zij reageerde fel op de het negatieve commentaar van de oppositie: ‘Mijn komst hier is het bewijs van mijn geloof in de 2020-top. Je kunt je wel voorstellen dat ik eigenlijk liever in bed lig!??