Lonely Planet reageert image
Cecile janisse

Lonely Planet reageert

Het duurde even, maar Lonely Planet heeft op haar website een reactie geplaatst op het 'plagiaat-incident'. Eerder deze week liep de Australische reisgidsenuitgever een flinke deuk op. Bekend werd dat één van haar voormalige auteurs (Thomas Kohnstamm) plagiaat pleegde, stukken verzon en op zijn reizen in drugs handelde.

In zijn nieuwe boek 'Do Travel Writers Go To Hell?' schrijft Thomas Kohnstamm dat hij verschillende gratis persreizen heeft aangenomen – een overtreding van het Lonely Planet-beleid, dat de onafhankelijkheid van de schrijver wil waarborgen. De reisgidsenuitgever onderzoekt momenteel verschillende titels waar Thomas aan heeft meegewerkt. Zo heeft Lonely Planet onder andere besloten om haar gids over Brazilië (zesde editie) niet langer te drukken. Ook meldt de uitgeverij op haar website verschillende fact checking teams te sturen naar de landen waar Thomas over heeft geschreven.

Geen 'grondwerker'
Eerder bekende de auteur voor zijn bijdrage aan de Lonely Planet-gids over Colombia, het land niet eens te hebben bezocht. Volgens de uitgeverij was dit ook helemaal niet de bedoeling aangezien Kohnstamm enkel de taak had om de introductie en de hoofdstukken over de geschiedenis en cultuur van het land te schrijven. Hij was volgens Lonely Planet geen ‘grondwerker’.

Reacties
Het incident heeft op de Nederlandse reisboekhandels weinig indruk gemaakt. Op de website van Tourpress Holland stonden verschillende reacties:

Ijzersterke reputatie
‘De kans dat mensen de Lonely Planets nu links laten liggen is klein want het merk heeft een ijzersterke reputatie. Wie ze ooit gebruikt heeft, weet hoe goed ze zijn. Ze zijn in trek bij ettelijke doelgroepen: jongeren die alleen of met zijn tweetjes de grote wereld in trekken, dertigers die alleen op vakantie willen, vijftigers die zich vrij willen voelen en zeventigers die alleen in het leven zijn komen te staan en lekker op vakantie willen zonder de lasten van een groepsreis', aldus Anky Szlapka van reisboekhandel Pied à Tierre.

Aanrommelen


Lonely Planet is een Australische reisgidsenuitgever die elke twee à vier jaar haar reisgidsen herschrijft om ‘up-to-date’ te blijven. Vorig jaar is de uitgeverij verkocht aan de BBC.