Verhalen Aborigines bevestigd image
Cecile janisse

Verhalen Aborigines bevestigd

Liederen en verhalen over de geschiedenis van de Martidja Banyjioma, een Aborigines volk in Australië, zijn officieel bevestigd door de vondst van 35.000 jaar oude werktuigen bij een mijn in West-Australië.



Oudste onderkomen
De werktuigen zijn gevonden op een plek waar de grote mijngigant Rio Tonto plannen had voor een uitbreiding van de ijzerertsmijn. De woordvoerder van het bedrijf heeft echter laten weten dat de plannen na de vondst gelijk gewijzigd zijn, om zo de rotsconstructie waar de voorwerpen zijn gevonden te behouden. De archeologen die ingehuurd waren door lokale aborigines zijn er na verschillende testen achter gekomen dat het één van Australisch oudste Aborigines onderkomens is. ‘We hebben altijd geweten dat het een belangrijk deel is van onze geschiedenis dat onze voorouders op deze plek leefden,’ verteld Slim Parker, een ouderling van het Martidja Banyjioma volk.

Erfenis
Op dit moment is er een gesprek gaande tussen de Martidja Banyjioma Aborigines en de huidige eigenaren van de mijn over het stuk grond waar de vondst is gedaan. 'Het geeft een goed gevoel dat archeologen onze verhalen hebben bevestigd. Het maakt ons sterker. We gaan er nu alles aan doen om dit gebied te behoeden. Het is een deel van onze erfenis en cultuur,’ gaat Slim verder. De archeologen zijn ervan overtuigd dat de vondst een grote wetenschappelijke ontdekking is. Volgens de archeoloog Neale Draper is deze plek één van Australisch oudste plekken waar veel vragen over vroeger beantwoord kunnen worden. Zo is de vondst rijk aan informatie over onder andere de klimaatverandering tijdens de laatste ijstijd.

Klik voor meer informatie over Australië hier.