Per bus naar Australië image
Cecile janisse

Per bus naar Australië

Op vakantie naar Australië, dat betekent al snel twee suffe dagen doorbrengen in het vliegtuig. Maar waarom die 747 in als je ook de bus kunt nemen?

Enkeltje Sydney
Met de bus van Londen naar Sydney. Het klinkt onwaarschijnlijk maar toch kan het. Het bedrijf OZBUS regelt al een half jaar enkeltjes. De reis kost je maar twaalf weken en een schamele 5000 euro.

Halve wereldreis
Je begint in Londen, gaat met de boot naar Frankrijk en dan per bus door naar Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Vanaf daar gaat de reis verder door Turkije, Iran, Pakistan, India, Nepal, China, Laos, Thailand, Maleisië, Indonesië en Oost-Timor. De busreis is geïnspireerd op een oud gezegde, ‘de reis is net zo belangrijk als de eindbestemming’. De haltes van de OZBUS zijn dan ook van een geheel andere aard dan een twee uur durende tussenstop op de luchthaven van Kuala Lumpur. Je doet de meest bijzondere en bekendste plekken ter wereld aan, van de Mount Everest tot de Taj Mahal. ‘Mensen zijn gewend in Europa het vliegtuig in te stappen en in Australië weer uit te stappen. Ondertussen zijn ze alle bijzondere plekken daar tussenin misgelopen’, aldus Andrew Kelliher, de bedenker van de OZBUS.

Langste busreis
Hoewel twaalf weken een lange tijd is voor een bustochtje, is de reis niet de langste ter wereld. Al eerder kwam het bedrijf Dragoman Overland Travel met een 53 weken durende busreis van Sint Petersburg naar Malaga via Beijing, Istanbul, Caïro, Khartoem, Doula, Accra en Dakar. Onder de reisbenodigdheden: 22 verschillende visa.

CO2
Voor minder CO2 uitstoot hoef je echter het vliegtuig niet te laten staan. De OZBUS, die 24.000 kilometer aflegt om in Sydney te komen, heeft een CO2-uitstoot van 2,2 ton. Dit is ruimschoots meer dan de 1,9 ton CO2 die een vliegtuig uitstoot tijdens een enkeltje Londen-Sydney.