Kangoeroe aan de pil image
Thierry

Kangoeroe aan de pil

Australische kangoeroes moeten binnenkort aan de pil! Wetenschappers hebben speciaal voor de dieren een anticonceptiemiddel ontwikkeld. Zo hopen zij de explosief groeiende kangoeroepopulatie in Australië in te dammen.

De populatie kangoeroes in Australië vermenigvuldigt zich snel. Een oorzaak hiervan is het ontbreken van natuurlijke vijanden. De Tasmaanse tijger, die graag Skippie lustte, is uitgestorven. Bovendien laten de kangoeroes er op het gebied van voortplanten geen gras over groeien: een vrouwtjeskangoeroe is constant zwanger. Ze kan zelfs bevrucht worden als ze nog niet van de vorige baby is bevallen.

Tot voor kort werd de kangoeroepopulatie beheerst door sterilisatie of injectie, maar velen van hen werden afgeschoten. Dit tot grote woede van de natuurbescherming in Australië. De kangoeroe komt alleen in Australië voor en is mede door zijn opmerkelijke manier van voortbewegen een icoon van dit land geworden. Helaas veroorzaakt hij gevaarlijke situaties in het verkeer, door met een snelheid van zo'n vijftig kilometer per uur snelwegen over te steken. Een aanrijding met een kangoeroe is voor het dier vaak fataal, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de chauffeur, die hierdoor de macht over het stuur kwijt kan raken. Het voordeel van de anticonceptiepil is dat de kangoeroes niet gevangen worden; het pilletje wordt gewoon verstopt in een onweerstaanbare maaltijd.