Australië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Australië - De Aboriginals van Arnhemland

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

Om het geheimzinnige Aboriginalreservaat Arnhemland in Australië in te mogen, doe je er verstandig aan een jaar van tevoren je vergunning aan te vragen. Bezoekers worden slechts mondjesmaat toegelaten. En terecht: in een magistraal landschap van ruige bush & beach vind je hier nog een échte Aboriginalcultuur, die zich zo veel mogelijk wil onttrekken aan de buitenwereld.

Columbus Travel
Columbus TravelDe Aboriginals van Arnhemland

Arnhemland, aan de ruige noordoostkust, is het grootste Aboriginalreservaat van Australië. En misschien wel het meest onaangetaste en ontoegankelijke stukje Oz. Een gebied van eindeloze graslanden en uitgestrekte bossen waar Nederland twee keer in past maar waar slechts zestienduizend mensen wonen. Je komt hier niet zomaar binnen. Als reiziger moet je, sinds de plaatselijke Aboriginals in 1978 hun land terugkregen van de staat, een toegangsbewijs aanvragen. Bovendien mogen er per dag nooit meer dan twintig vreemde voertuigen in het gebied rondrijden.

De mangroven, graslanden, bossen en witte stranden zijn hier al duizenden jaren onaangetast. Het stikt er van de vogels, kangoeroes, emoes, krokodillen, vissen en haaien. Ontelbare en veelal onontdekte rotsschilderingen in het gebied zijn stille getuigen van een rijk verleden. Voordat de missionarissen hier zestig jaar geleden kwamen, leefden de Aboriginals in de buitenlucht en was drie uur verzamelen en jagen per dag genoeg om in de levensbehoeften te voorzien. De rest van de tijd besteedden ze aan verhalen vertellen en kunst maken. Op de rotsen, zoals ze dat hier al minstens dertigduizend jaar hadden gedaan. Het resultaat: rondwandelend met je Aboriginalgids ontdek je zomaar zélf nieuwe kunstschatten. Je bent hier op ontdekkingsreis.

Datzelfde gevoel overvalt je als je vanuit de westelijker gelegen stad Darwin de rode, stoffige ‘Highway’ naar de kust volgt en uitkomt bij hagelwitte zandstranden. Het lijkt of hier nog nooit een mens is geweest. Je kijkt er met misschien wel dezelfde blik naar als de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem van Colster, die hier in 1623 als eerste Europeaan voet aan wal zette (het reservaat is naar zijn schip de Arnhem vernoemd). Dan duikt er ineens een Aboriginal naast je op: Amerikaans baseballshort, T-shirt en petje op. Welkom in 2009! Hij pakt zijn speer en vangt een voor jou onzichtbare vis in het water. Huh? ‘This is my country’, zegt hij.
 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Dit zijn de 10 vrolijkste landen ter wereld

21 okt 2016, Ben je op zoek naar een mooie reisbestemming met vrolijke inwoners? Het 2016 World Happiness Report van de Verenigde Naties helpt je een handje. Zij maken jaarlijks een lijst van de landen met de meest gelukkige inwoners en ja daar staat Nederland...

2
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.